Erişilebilirlik

Gazete Saldırganının Kefalet Talebi Reddedildi


Maryland eyaletinin başkenti Annapolis’te bir gazeteye silahlı saldırı düzenleyerek beş kişinin ölümüne, iki kişinin de yaralanmasına neden olan saldırgan, birinci derece cinayetle suçlandı.

Jarrod Warren Ramos adlı saldırgan olayın ardından hızlı biçimde tutuklandı, sorgulandı ve hapse atıldı. Hakkında beş suçlama yöneltilen Ramos, bugün Annapolis’te mahkeme önüne çıktı. Ramos'un kefalet talebi reddedildi. Yetkililer, Ramos’un sorgusunu yapan görevlilerle "işbirliği" yapmadığını söyledi.

Anne Arundel ilçesi Emniyet Müdür Vekili William Krampf, saldırganın silahlı baskın düzenlediği Capital Gazette adlı gazetenin haber bürosunda “kurbanlarını aradığını” söyledi ve "mümkün olduğu kadar fazla kişiyi öldürmek için oradaydı" dedi. Krampf, saldırganın daha önceden hazırlıklı olduğunu belirtti.

Eyalet savcısı Wes Adams, yargıcın Ramos'un toplum için tehlike oluşturduğu tespitinde haklı olduğunu çünkü delillerin saldırganın saldırıyı dikkatle planladığını, kurbanların kaçamaması için arka kapıya barikat kurduğunu ve "masum kişileri vurmak için taktik geliştirdiğini" gösterdiğini söyledi.

38 yaşındaki Ramos’un, bir taciz davasında aldığı mahkumiyeti hakkındaki haberlerinden dolayı gazeteye tepkili olduğu ve yıllardır muhabirlerini taciz ettiği belirtiliyor.

Haberlere göre, saldırı, Ramos’un haber bürosunun camlı kapısını ateş ederek kırmasıyla başladı. Bunun üzerine gazeteciler masalarının altına sığındı ve diğer gizlenecek yer aradı. O sırada haber merkezinde korku dolu anlar yaşandı.

Polisin 60 saniye içinde olay yerine geldiği ve ateş etmeden saldırganı tutukladığı kaydedildi. İddianameye göre, o sırada saldırganın da bir masanın altına gizlenmeye çalıştı. Ramos’un üzerinden “uzun bir ateşli silah” çıktığı, ayrıca sis bombası taşıdığı bilgisi verildi.

Ramos gazetenin yazarlarını küfürlü sözlerle dolu Twitter mesajlarıyla sürekli olarak taciz ediyordu. Bu mesajlardan birinde Ramos, gazetenin yayınına son verdiğini görmekten çok mutlu olacağını ama iki gazetecinin “nefes almaya son verdiğini” görmenin “daha iyi olacağını” yazmış. Yetkililer, Ramos’un Maryland’ın Laurel kentindeki apartmanında arama yaptı.

Olayda hayatını kaybedenler arasında gazetenin yazı işleri müdür yardımcısı ve roman yazarı Carl Hiaasen’in erkek kardeşi 59 yaşındaki Rob Hiaasen, köşe yazıları sayfası editörü Gerald Fischman, muhabirler Wendi Winters ve John McNamara’yla satış asistanı Rebecca Smith bulunuyor. Yaralanan diğer iki çalışanın hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

AP haber ajansına göre Capital gazetesi muhabirlerinden Phil Davis, silahlı bir kişinin bina içinde birçok kişiyi vurduğunu söyledi.

Polis muhabiri olan Davis, Twitter üzerinden yazdığı mesajda, “Masanızın altında beklerken bir sürü insanın vurulduğunu ve saldırganın silahını yeniden doldurduğunu duymaktan daha korkutucu bir şey yok. Ben polis muhabiriyim, sürekli bu tip konuları yazıyorum. Masanızın altında saklanmanın nasıl travmatik olduğu ne kadar anlatmaya çalışsam da, orada bunu yaşamadıkça bunu bilemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Amerikan basın ve haber medyası, başta Başkan Donald Trump olmak üzere çok sayıda kişi tarafından “yalan haber medyası” ifadeleriyle aylardır sözlü ve internet üzerinden saldırılara hedef oluyordu. Annapolis’teki silahlı saldırının ardından New York Emniyeti kentteki tüm medya kuruluşları çevresinde güvenliği arttırdı.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Lindsay Walters, “Şiddete yer yok. Hangi şekilde, kime karşı olursa olsun şiddet asla hoşgörülemez” dedi.

Başkan Trump da Twitter’da, “Düşüncelerim ve dualarım kurbanlar ve aileleriyle. İlk müdahale ekiplerinin hepsine teşekkür ediyorum” diye yazdı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da yine Twitter üzerinden, Annapolis’teki olayı sert biçimde kınayarak, “İşlerini yapan masum gazetecilere yönelik şiddet saldırısı, her bir Amerikalı’ya yapılmış bir saldırıdır” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG