Erişilebilirlik

Gıda Fiyatları Son Sekiz Ayın En Yüksek Seviyesine Çıktı


Gıda Fiyatları Son Sekiz Ayın En Yüksek Seviyesine Çıktı
Gıda Fiyatları Son Sekiz Ayın En Yüksek Seviyesine Çıktı

Birleşmiş Milletler küresel gıda fiyatlarının aşırı derecede artmaya devam ettiği uyarısı yapıyor. Gıda ve Tarım Örgütü, tahıl, et ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinin fiyatının 8 aydır arttığını ve Şubat ayında en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. Birleşmiş Milletler gıda fiyatlarının Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan olaylar nedeniyle daha da artabileceği uyarısında bulunuyor.

Gıda fiyatları, Gıda ve Tarım Örgütü kayıtlarına göre, son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Örgütün üst düzey ekonomisti Abdülrıza Abbasyan şeker hariç tüm temel gıda maddelerinin fiyatının geçen Haziran ayından beri artmakta olduğunu söyledi.

Yüksek gıda fiyatları Mısır ve Tunus’taki olayları da tetikledi.

Abbasyan’a göre, Libya’daki olaylar yüzünden artan petrol fiyatları durumu daha da kötüleştirdi.

Gıda ve enerji sektörü arasındaki en güçlü bağlardan biri biyoyakıt. Petrol fiyatları artınca daha fazla biyoyakıt üretme eğilimi doğuyor. Biyoyakıt üretmek için ekinlerden yararlanılıyor.

Uzmanlar 2007 ve 2008’de petrol fiyatları artınca etanol gibi biyoyakıta talebin de arttığını hatırlatıyor.

Uluslararası yardım örgütü Oxfam’a göre, dünyada milyonlarca kişi, temel gıda masraflarını karşılamaya çalışırken yoksulluğa sürüklendi. Örgüt uluslararası toplumu petrol fiyatlarıyla ilgili spekülasyonlara son vermeye ve biyoyakıta talebi azaltmaya çağırıyor.

Abbasyan’a göre gıda fiyatları artmaya devam edecek.

FAO ekonomisti Abbasyan bugünkü durumla 2008 gıda krizi arasındaki en büyük farkın pirinç fiyatlarında yaşandığını söylüyor. Dünya nüfusunun yarısının temel gıdası olan pirincin fiyatı, geçen yıldan beri yüzde 4 arttı.

Buğday fiyatlarındaysa yüzde 60 artış oldu. Biyoyakıtın ham maddesi mısırın fiyatı da geçen yıldan bu yana yüzde 93 artış gösterdi.

XS
SM
MD
LG