Erişilebilirlik

Gençlerde Felç Hastalığı Artış Gösterdi


Gençlerde Felç Hastalığı Artış Gösterdi
Gençlerde Felç Hastalığı Artış Gösterdi

Yeni bir araştırma Amerika’da gençler arasında felç vakalarının 90’lı yılların ortalarından bu yana yüzde 50 arttığını gösteriyor. Yaşlılar arasında görülen felç vakalarında ise azalma var.

Her yıl yaklaşık 800 bin Amerikalı felç geçiriyor. Bu kişilerin dörtte üçünü yaşlılar oluşturuyor ancak gençler ve çocuklar da aynı sağlık sorununu yaşayabiliyor.

Yeni araştırma felç geçirerek hastaneye kaldırılan kişilerin sayısını yıllara göre karşılaştırdı. 1994-1995 yıllarına kıyasla, 2006 ve 2007 yılllarında hastaneye kaldırılan 5-44 yaş arası felç vakalarında yüzde 50 artış olduğu görüldü.

İskemik felç olarak adlandırılan hastalık beyne giden kanın aniden kesilmesiyle oluşuyor. Bu kesilmeye kan pıhtılaşması ya da yağ birikintisi yol açabiliyor. Beyne oksijen gidişinin kesilmesiyle beyin dokusunda hasar meydana geliyor, kişi felç ya da ölümle karşı karşıya kalıyor.

Araştırma Amerika’da 10 bin vaka örnek alınarak yapıldı.

5-14 yaş grubundaki felç vakalarında, erkeklerde yüzde 31, kızlardaysa yüzde 36 artış olduğu görüldü.

Sağlık uzmanları bu artışı çocuklarda obezitenin artmasına bağlıyor. Atlanta’daki Amerika Hastalık Kontrol Merkezi’nden Mary George gençler arasındaki iskemik felç vakalarındaki artışın daha fazla araştırılması gerektiğini söylüyor.

Araştırmacılar felç vakalarında en büyük artışın 15-34 yaş grubu arasında görüldüğünü de ortaya çıkardı. Ancak araştırma ekibinin başkanı George, 45-64 yaş arası grupta ve 65 yaş üstü Amerikalılar’da iskemik felç vakalarında azalma olduğunu söylüyor.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Kalp Derneği tarafından düzenlenen konferansta açıklandı.

XS
SM
MD
LG