Erişilebilirlik

Georgia'da İkinci Tur Senato Seçimi Bugün Yapılıyor


Cumhuriyetçi Partili Herschel Walker ve Demokrat Partili Raphael Warnock
Cumhuriyetçi Partili Herschel Walker ve Demokrat Partili Raphael Warnock

Georgia eyaletinde Demokrat Partili Raphael Warnock ve Cumhuriyetçi Partili rakibi, eski Amerikan futbolu yıldızı Herschel Walker arasında ikinci tur Senato seçimi bugün yapılıyor.

Sonuç, Demokrat Parti'nin Senato'da sadece Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in oyuyla sağladığı çoğunluğu tek sandalyeyle de olsa arttırıp arttıramayacağını belirleyecek.

Georgia'da Seçim Günü
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Georgia'daki ikinci tur Senato yarışı aynı zamanda 2024 başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'den aday olacağınu açıklayan Başkan Donald Trump açısından son bir sınav olarak değerlendiriliyor.

Trump'ın Kongre üyelikleri için desteklediği adaylar şimdiye kadar farklı sonuçlar elde etti.

Cumhuriyetçi Partili Herschel Walker'ın kampanyası, kendisine yöneltilen çeşitli suçlamalarla gölgelenmişti.

Eski kız arkadaşları, kürtajın yasaklanması için kampanya yürüten Walker'ın, kendilerini kürtaj olmaya teşvik ettiğini söylemiş, Walker bu iddiaları reddetmişti.
8 Kasım'da yapılan Kongre ara seçimlerinde iki adayın da yüzde 50'lik oy oranına ulaşamaması nedeniyle Georgia eyaleti yasaları uyarınca bugün ikinci tur seçime gidiliyor.

Her iki adayın da kampanyalarına toplam 400 milyon dolardan fazla harcadığı Georgia Senato seçimi, 2022 seçim döneminin en pahalıya mal olan yarışı oldu.

Seçimin Warnock'un zaferiyle sonuçlanması, Demokrat Parti'ye, 100 sandalyeli Senato'da 51 sandalyelik çoğunluk elde etmesini sağlar. Bu dar marjlı çoğunluk, Başkan Biden'ın yargıda ve yürütmede yapacağı atamaların Senato'da daha kolay onaylanmasının önünü açabilir.

Ancak yapılacak çoğu yasa için Cumhuriyetçi Partili senatörlerin desteğini almak şart olacak.

Georgia'da sandıklar, yerel saatle 19.00'da kapanacak. Eyalette en az 1 milyon 870 bin seçmenin oylarını erken kullandıkları tahmin ediliyor. Bu da 8 Kasım'da oy kullananların yüzde 47'sine denk düşüyor.

Uzmanlar, erken kullanılan oyların büyük olasılıkla Demokrat Parti eğilimli seçmenlere ait olduğunu, bu nedenle Walker'ın bugün daha fazla Cumhuriyetçi seçmenin sandık başına gitmesine ihtiyacı olacağını düşünüyor. Kamuoyu yoklamalarına göre Demokrat Partili Warnock, az farkla yarışı Walker'ın önünde götürüyor.

Demokrat Warnock, dün Amerika'nın prestijli üniversitelerinden Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde düzenlediği seçim etkinliğinde, "Sandığa gitmenize ihtiyacımız var. Eğer henüz oy vermediyseniz seçim günü oy kullanmanıza ihtiyacımız var" dedi.

Raphael Warnock, geçmişte medeni haklar hareketinin öncüsü Martin Luther King Jr.'ın vaaz verdiği Atlanta'daki tarihi kilisenin rahibi.

Cumhuriyetçi Partili Walker, Warnock'u enflasyonu tetikleyici politikaları desteklemekle suçladı.

Walker ayrıca trans kadınların, kadın sporcuların yarıştığı spor müsabakalarına katılmasına karşı kampanya yaptı.

Kırsal bölgeler seçimin odak noktası

Cumhuriyetçi Partili Herschel Walker, dün Georgia eyaletinin kuzeyinde muhafazakar seçmen nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde kampanya yaptı.

Calhoun kasabasında bir mağazada seçmenleri selamlayan Walker, basının sorularını yanıtlamadı. Walker, seçmenlere "İyi hissediyorum. Seçimi kazanabiliriz" dedi.

Kürtaj iddialarının yanısıra eski kız arkadaşları, Walker'ı şiddetle de suçladı. Walker ayrıca seçime girdiği Georgia değil, Teksas eyaletinde yaşadığı iddiaları nedeniyle de eleştiriliyor.

Walker reddetse de bu suçlamalar, bazı Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin kendisinden uzaklaşmasına yol açmış olabilir.

8 Kasım'da yapılan ilk tur seçimde Warnock oyların yüzde 49,44'ünü, Walker ise yüzde 48,49'unu almıştı. Oysa Georgia'daki valilik yarışını Cumhuriyetçi Partili Brian Kemp ve eyalette farklı seçimlere giren diğer Cumhuriyetçiler rahatlıkla kazanmıştı.

Bugün yapılan seçimler, Georgia'da iki yılda üçüncü kez yapılan ikinci tur Senato seçimi olacak. Warnock, 2021 yılı Ocak ayında yapılan ikinci tur Senato seçiminin galibi olmuştu.

Georgia Valisi Brian Kemp, Walker'ın kampanya çalışmalarına katkıda bulundu. Trump ise kampanyaya bizzat katılmasa da dün akşam Walker için düzenlenen sanal kampanyaya katıldı.

Eski Başkan Barack Obama ise geçen hafta Georgia'da Warnock'un kampanyasına katıldı. Ancak Başkan Joe Biden, Warnock'a bizzat destek vermek yerine uzaktan kampanyaya katkıda bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG