Erişilebilirlik

Georgia davasında jüri Senatör Graham’e de suçlama getirilmesi tavsiyesinde bulunmuş


(ARŞİV) Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham
(ARŞİV) Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve ona yakın isimlerin Georgia eyaletinde 2020 başkanlık seçimi sonuçlarının değiştirilmesine yönelik çabalarını soruşturan özel büyük jürinin, aralarında Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’in de olduğu 39 kişi hakkında iddianame hazırlanması tavsiyesinde bulunduğu ortaya çıktı. Savcılar Trump dahil 19 kişi hakkında suçlama getirilmesine karar vermişti. Bu isimler arasında Cumhuriyetçi Senatör Graham yer almamıştı.

Büyük jürinin bugün açıklanan kapsamlı raporuna göre jüri, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, eski Cumhuriyetçi senatörler Kelly Loeffler ve David Purdue ile eski Başkan Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn dahil 39 kişi hakkında suçlama getirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Savcıların süreç tamamlandığında bu kişiler hakkında neden suçlama getirmediği belirsiz. Soruşturmayı yürüten Fulton County Bölge Savcılığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Diğer kişilere neden suçlama getirilmedi?

Soruşturmayı yürüten Fulton County Bölge Savcısı Fani Willis’in büyük jürinin suçlanmaları tavsiyesinde bulunduğu 39 kişinin tamamı hakkında suçlama getirmemeyi tercih etmesinin çeşitli sebepleri olabilir.

Bu isimlerden bazılarıyla dokunulmazlık anlaşması yapılmış olabileceği, kimilerine federal koruma sağlanmış olabileceği ya da bir suçun işlendiğinin makul şüphe ötesinde kanıtlayan yeterli delil olmayabileceği belirtiliyor.

Senatör Graham Georgia Sekreteri Raffensperger’i aramıştı

Büyük jürinin hakkında iddianame hazırlanmasını tavsiye ettiği South Carolina Senatörü Lindsey Graham o dönem Senato Yargı Komisyonu başkanıydı.

Graham, 2020 Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinden kısa bir süre sonra Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger’i telefonla aramıştı.

Brad Raffensperger Graham’in kendisine posta yoluyla kullanılan bazı oyları reddetme yetkisinin olup olmadığını sorduğunu belirtmişti.

2020 seçimlerinde yeterli oy alamayan eski senatörler Perdue ve Loeffler 2021’de yapılan ikinci tur seçimi Demokrat Partili rakipleri karşısında kaybetmiş, iki senatör seçimlerden sonraki haftalarda Raffensperger’e yönelik eleştirilerin dozunu artırmış ve istifa etmesi çağrısında bulunmuştu.

Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn de, 2020 Aralık ayında Trump’ın askeri kabiliyetleri kararsız eyaletlere yerleştirebileceğini ve seçimi bu eyaletlerde tekrarlatabileceği iddiasında bulunmuştu.

Trump ve Graham’den tepki

2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olan Donald Trump sözkonusu rapora kendi sosyal medya platformu Truth Social’da tepki gösterdi, “O dönem nefes alan herkesi suçlamak istediler” ifadelerini kullandı.

South Carolina’da düzenlediği basın toplantısında bir suç işlemediğini savunan Graham, “Bence bu ülke çığrından çıkıyor. Hukuk sistemini siyasi bir araç kullanmama konusunda dikkatli olmalıyız” dedi.

Senatör Graham, “İşini yapan senatörleri suçlayamayız. Bir sonraki seçimde soru işaretlerim olursa aynı şeyi yaparım” ifadelerini kullandı.

Eski senatörler Perdue ve Loeffler’in temsilcilerindense bir açıklama gelmedi.

Georgia’da seçime müdahale soruşturması kapsamında büyük jüri yedi ay boyunca 75 tanığı dinlemiş ve Aralık’ta suçlamalar konusunda tavsiyelerine ilişkin raporunu tamamlamıştı.

Hakkında hazırlanan iddianamelerin kabul edildiği 19 kişi arasında Trump’ın dışında avukatı Rudy Giuliani ve Trump’ın Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows da yer alıyordu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG