Erişilebilirlik

Trump Georgia'da başkanlık seçimi sonuçlarını değiştirme girişimiyle ilgili davada suçsuz olduğunu beyan etti


Eski ABD Başkanı Donald Trump
Eski ABD Başkanı Donald Trump

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçimlerinde Georgia eyaletinden çıkan sonucu kendi lehine çevirme girişiminde bulunmakla suçlandığı davada suçsuz olduğunu beyan etti. Trump, mahkemede önümüzdeki hafta yapılacak oturuma katılmayacağını da söyledi.

Georgia eyaletinin Fulton İlçesi'ndeki üst mahkemenin yargıcı Scott McAfee, Trump ve beraberindeki 18 sanığa haklarındaki suçların tebliğ edilmesi için mahkemede oturumun 6 Eylül'de düzenlenmesine karar vermişti. Davanın tebliğinden feragat edildiğinin dava dosyasında belirtilmesi, Trump'ın oturuma katılmak zorunda olmayacağı anlamına geliyor.

Trump, daha önceki üç ceza davasında dava tebliği için sıkı güvenlik önlemleri altında mahkemeye gitmiş, kalabalık izleyicilerin önünde “suçsuz” olduğu beyanatını vermişti. Georgia eyaletindeki mahkemelerin duruşma salonlarına kameraların alınmasına izin verdiği biliniyor. Trump, mahkemedeki oturuma katılmayarak televizyon kameraları önünde beyanatta bulunmaktan da kaçınmış olacak.

Trump ve beraberindeki 18 sanık hakkında, 2020 başkanlık seçimlerinde Demokrat Partili Joe Biden'a oy veren Georgia seçmenlerinin iradesini çiğnemek için komplo kurdukları gerekçesiyle 41 ayrı suçlamanın yer aldığı iddianame kamuoyuna açıklanmıştı.

Hakkındaki suçlamalarla ilgili olarak 24 Ağustos'ta Fulton İlçe Hapishanesi'ne teslim olarak kayıt yaptıran Trump, sabıka fotoğrafı çekilen ilk eski başkan olmuştu.

Donald Trump ve beraberindekiler, Georgia eyaletinde yürürlükte olan ve kısa adıyla RICO olarak bilinen, baskı ve şantaj yoluyla organize suç işleyenleri cezalandıran yasayı ihlalden suçlanıyor. Davanın duruşma aşamasına getirilmesinin karmaşık bir süreç olması bekleniyor.

En az iki sanık, davadaki diğer sanıklardan ayrı yargılanma ve davanın hızlı görülmesi talebinde bulundu. Yargıç, sanıklardan biri olan avukat Kenneth Chesebro'nun duruşma gününü 23 Ekim olarak belirledi.

Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis, tüm sanıkların birlikte yargılanmasını istediğini belirtmiş ve yargıçtan duruşma günü olarak 23 Ekim'i tayin etmesi talebinde bulunmuştu.

Trump'ın avukatı Steve Sadow, dava dosyalarında, 23 Ekim tarihine itiraz ettiğini ve Trump'ın davasının hızlı duruşma talebinde bulunan diğer sanıklardan ayrılması için başvuruda bulunmayı planladığını belirtti.

Bazı sanıklarsa duruşmalarını federal mahkemeye taşımaya çalışıyor. Beyaz Saray eski Genel Sekreteri Mark Meadows, davasının Georgia'daki eyalet mahkemesi yerine federal mahkemede görülmesi talebinde bulunmuştu. Ancak bu talebi değerlendiren yargıç henüz bir hükme varmadı.

2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adaylık yarışını açık ara önde götüren Trump, aleyhindeki davaların, kendisini Beyaz Saray'dan uzak tutmayı amaçlayan siyasi güdümlü girişimler olduğunu iddia ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG