Erişilebilirlik

Gezi'de Beraat Kararı Veren Mahkeme Heyetine Soruşturma


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün, 2013'teki Gezi protestolarıyla ilgili davada dokuz sanık hakkında beraat kararı verilmesine sert tepki göstermesinin ardından, mahkeme heyeti hakkında soruşturma açıldı.

Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK), kamuoyunda "Gezi Davası" olarak adlandırılan yargılama sürecinde beraat kararlarını alan mahkemeye heyeti hakkında soruşturma açtı. HSK müfettişleri, İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Galip Mehmet Perk, üye hakimler Ahmet Tarık Çiftçioğlu ve Talip Ergen hakkında soruşturma yürütecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Davası'nda dünkü karar üzerine bugün Gezi eylemleriyle ilgili olarak "Tıpkı askeri darbeler, muhtıralar, terör örgütlerinin saldırıları, FETÖ'nün 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimleri gibi devleti, milleti hedef alan alçak bir saldırı" demişti. Erdoğan, "Gezi olaylarının Türkiye'ye doğrudan maliyeti 1,4 milyar dolar iken dolaylı maliyeti ise yüzlerce milyar doları bulmuştur. Her kim Gezi olaylarını masum bir çevre hareketi olarak tanımlıyorsa ya gafildir ya da taammüden bu ülkenin ve milletin düşmanıdır. Hukukun her kararına elbette saygımız vardır ama bizim ve milletimizin gözünde Gezi'nin ve bu kalkışmanın önünde yer alanların hükmü asla değişmeyecektir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın bugünkü sert tepkisinin ardından Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, Gezi Davası kararıyla ilgili acilen toplantı yaptı. Daire, beraat kararı alan mahkeme heyeti aleyhine soruşturma açılmasına karar verdi. HSK Birinci Dairesi, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Cengiz Öner ve hakimler Halil Koç, Hamit Kocabey, Yaşar Şimşek, Mehmet Akif Ekinci ve Hüseyin Şahin'den oluşuyor.

CHP: ‘‘Bu demokrasiyle bağdaşmıyor’’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, sabah Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında HSK'nın öğleden sonra toplantı kararı alarak mahkeme heyetiyle ilgili soruşturma açmasına tepki gösterdi.

Altay, "Cumhurbaşkanı mısın, Anayasa Mahkemesi Başkanı mısın, Yargıtay Başkanı mısın? Bu kabul edilemez. Meclis'in bu tür gelişmeleri seyretmesi de kabul edilemez. Bu, parlamentonun varlık sebebinin ihlalidir. Bunu şiddetle reddediyorum. Bu konuda yürütme tatmin edici bir açıklama yapamaz. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın Osman Kavala ile arasında bir husumet mi var onu da bilemiyorum. Bırakın, mahkeme kararını versin. Türkiye'de artık sabah monarşi öğleden sonra jüristokrasi... Olmayan tek şey demokrasi. Biz parlamentodayız ve demokrasiyi savunmak zorundayız" dedi.​

Gezi Davası'nda dün ne olmuştu?

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) derhal serbest bırakılması yönünde karar verdiği tutuklu sanık Osman Kavala ile birlikte 8 sanık hakkında Gezi protestoları dolayısıyla suçlandıkları dosyadan beraat etmelerine hükmetmişti. Böylece Kavala ile birlikte Ayşe Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden beraat etmişti. Bu isimler aleyhine dava konusu iddianamede, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "mala zarar verme", "nitelikli yağma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlamaları söz konusuydu. Ancak bugün haklarında HSK tarafından soruşturma açılan mahkeme heyeti ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesindeki suçlamalarla ilgili bu 9 sanık aleyhine "somut ve kesin delil bulunamadığına" karar vermişti.

Bu arada mahkeme, yurtdışında bulundukları için “firari sanık” olarak değerlendirilen Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyasını da ayırmıştı.

Gezi Davası nedeniyle 839 gündür tutuklu olan Anadolu Kültür Derneği kurucusu ve işadamı Osman Kavala ise, dünkü beraat kararı üzerine salıverilmesi beklenirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kez 15 Temmuz 2016 darbe girişimi gerekçesiyle suçlama yönelterek gözaltı kararı almıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG