Erişilebilirlik

Göçmenler Amerikan Siyasetinde Ne Kadar Etkili?


Göçmenler Amerikan Siyasetinde Ne Kadar Etkili?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da giderek sayıları artan Latin kökenliler siyaset alanında da giderek belirleyici olan demografik bir grup olarak öne geçiyor

Orta Amerika ülkelerinden gelen kaçak işçiler Virginia, Herndon’daki süpermarketin önünde toplanıp iş bekliyor. Bu işçilerin sayısı 2006’dan beri azalmış.

O dönemde, ilçe yönetiminin kamu fonlarıyla kurduğu bir merkez aracılığıyla sokaktan günlük işçi toplamaya başlaması, halkın yasadışı göçmenlere duyduğu öfkeyi doruğa çıkarmıştı. Minutemen adlı göçmen karşıtı yerel bir grup, yasadışı göçmenleri federal yetkililere ihbar etmişti. Merkez 2007’de kapatıldı.

Ancak zamanla, başta Latin kökenliler olmak üzere, azınlık seçmenlerin sayısı çoğaldı. Herndon’ın da dahil olduğu Fairfax Demokrat Parti İlçe Başkanı Cesar del Aguila’ya göre göçmen karşıtlığı azalıyor.

Cesar del Aguila, “Beş yıl öncesiyle kıyasladığımızda, belediye meclisindeki üyelerin çeşitliliğin korkutucu değil iyi bir şey olduğunu anladığını görüyoruz” diyor.

Aguila’ya göre artık Herndon, genel seçimlerde Demokratlar’ın güçlü bir kalesi olarak görülüyor. Herndon’ın Virginia eyaleti milletvekili Cumhuriyetçi Tom Rust da Latin kökenli seçmenin desteğini istiyor. Rust, Amerika’ya çocukken gelen kaçak göçmenlerin eyalet üniversitelerine gitmesine izin veren bir yasa tasarısı önermiş.

Rust, “Virginia’da büyük bir göçmen nüfus yaşıyor. İyi insanlar ve çok çalışıyorlar. Anne-babalarının ülkeye yasadışı gelmiş olması çocuklarının hatası değil” diyor.

Yasa tasarısı, Cumhuriyetçi Partililer’den yeterli destek görmediği için reddedilmiş. Ayrıca, kaçak işçileri yasallaştırmayı öngören tasarının yasadışı göçü teşvik etmesinden de kaygı duyulmuş.

Centerville Virginia’da, 2011’de kamu yardımı almayan bir günlük işçi merkezi açılmış. Merkezdeki işçilerin çoğu Amerika’ya yalnız gelmiş. El Salvadorlu Cesar Colindres göçmen yasası geçerse, ailesini de getirmeyi düşünüyor: “Eğer bir gün bu yasa gerçeğe dönüşür ve oturma izni ya da vatandaşlık alabilirsek, o zaman ailelerimizi de getirip bu ülkede yaşayabiliriz.”

Rust ve Herndon Belediye Başkanı, Amerika’nın Sesi’ne bu konuda açıklama yapmayı reddetti. Del Aguila yasadışı göçün yerel değil ulusal bir sorun olduğunu söylüyor: “Belediye meclisinin programı, toprak kullanımı ve bütçe gibi konuları içerir. Kaçak göçmen sorunu gibi konularla ilgilenmez.”

Kongre’deki her iki parti içinde de göçmenlik reformuna destek artıyor. Ancak yasanın milyonlarca kayıtsız işçiyi yasallaştıracak olmasının, halk arasında yeniden bölünmeye yol açmasından kaygı duyuluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG