Erişilebilirlik

Göçmenlere Zorunlu Almanca Önerisi


Koalisyon hükümetinin küçük ortağı CSU Almanya'da yaşayan göçmenlerin kamusal alan ve aile içinde Almanca konuşmalarını zorunlu kılan bir öneri hazırladı; muhalefet ve Türk lobisi sert tepki gösterdi

Almanya’da koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hırıstiyan Sosyal Birlik Partisi CSU ülkede yaşayan göçmenlerin kamusal alanda ve özellikle evlerinde aile içinde Almanca konuşmasını zorunlu hale getirmeyi önerdi.

Parti’nin Nürnberg kentindeki gelecek hafta sonu yapılacak genel kurultayında gündemi belirlemesine kesin gözüyle bakılan önergede ‘Toplumsal bir arada yaşam, herkesin aynı dili konuşmasıyla sağlanır. Bu nedenle her göçmenden Almanca dilini öğrenmesi beklenmelidir. Burada uzun vadeli olarak yaşamak isteyenler, kamuda ve evlerde Almanca konuşmalı.’ deniliyor.

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer konuyla ilgili açıklamasında, öneriye partililerin büyük destek verdiğini ve gelen tepkilere rağmen parti yönetiminin bu konuda geri adım atmayacağını belirtti.

CSU'nun kurultaya sunacağı başka bir önergede ise, Almanya’da yaşayan göçmenlerin 'Sosyal sisteme yük olduğu' savunuluyor veAlmanya’daki hukuk değerleri sistemine saygı göstermeyen göçmenler için 'buraya hoşgelmediler' ifadesi kullanılıyor.

Kamusal alanda ve evlerde Almanca konuşulması konusuna muhalefetten ve Türk lobisinin temsilcilerinden sert tepki geldi. Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, öneriyi 'saçma' diye nitelendirirken, Yeşiller Partisi'nin Türkiye kökenli Eş Başkanı Cem Özdemir de ‘dil polisliğine’ soyunulduğu eleştirisini getirip, ‘Vatandaşların kendi evlerinde, dört duvar arasında hangi dilde konuşacağı kimseyi ilgilendirmez’ çıkışını yaptı.

Angela Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birliği CDU yetkililerinden de kardeş partileri CSU’nun önerisine eleştiri geldi. CDU'nun Genel Sekreteri Peter Bauer, ‘Kendi evimde Latince mi, Klington ya da Hessen lehçesi mi konuşacağım, bu politikanın karar vereceği bir mesele değil’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Safter Çınar, CSU'nun talebinin uygulamaya geçirilmesinin mümkün olmadığını, ancak bu tarz tartışmaların ülkedeki uyum politikasına zarar verdiğini ve yabancı düşmanlığını körüklediğini açıkladı.

Bu arada bundan kısa bir süre önce Berlin Empirik Uyum ve Göç Araştırmaları Enstitüsü'nün yaptığı yeni anketin sonuçlarına göre, Almanların yüzde 96,8 ile büyük çoğunluğu ‘Alman olmanın’ en önemli kriteri olarak Almanca konuşabilmeyi tanımlamıyor. Yüzde 78,9 ise Alman pasaportu sahibi olmayı Alman olmak için gerekli olan özellik olarak değerlendirirken, Alman olmak için Alman soyundan gelmenin gerekli olduğunu düşünenlerin oranıyüzde 37.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG