Erişilebilirlik

Göçmenlerin Amerikan Rüyası Bitiyor mu?


Göçmenlerin Amerikan Rüyası Bitiyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:01 0:00

Başkan Donald Trump, devlet dairelerine, Amerika’da yabancı işçilerin istihdamına olanak tanıyan H-1B vize programını gözden geçirme talimatı veren bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Peki, bu kararname ne anlama geliyor? Trump’ın başkanlık koltuğuna oturur oturmaz gündeme getirdiği seyahat yasağı kararnamesinde son durum nedir? Son aylarda Yeşil Kart yasalarıyla ilgili bir değişiklik oldu mu? Bu soruların cevabını göçmenlik konuları uzmanı avukat Efe Poturoğlu veriyor.

H-1B vize programını “Amerika'da profesyonel mesleklerde çalışanların en çok kullandığı geçici çalışma vizesi türü” olarak tanımlayan avukat Efe Poturoğlu, bu vizenin en çok doktorluk, mühendislik, avukatlık, öğretmenlik, mimarlık gibi meslek dallarında çalışanlar tarafından kullanıldığını söylüyor.

Amerikan hükümetinin her yıl 85 bin H-1B vizesi verdiğini hatırlatan Poturoğlu, bu yıl 1-5 Nisan tarihleri arasında 200 bin kişinin bu vizeye başvurduğunu ve kurayı kazanan 85 bin kişiye H-1B vizesi verileceğini belirtiyor.

Kararnamenin içeriği hakkında bilgi veren Poturoğlu “Kararname, çalışma Bakanlığı, göçmenlik dairesi ve Dışişleri Bakanlığının biraraya gelmesini ve H-1B vize programını inceledikten sonra Amerikalı işçilerin nasıl korunabileceği konusunda tavsiyeler içeren bir rapor hazırlamalarını istiyor. Bu raporun sonunda bazı düzenlemeler ve değişiklikler olabilir ama henüz bu kararname bir değişiklik getirmiyor” diyor.

Raporun hazırlanması için beş aylık bir süre belirlendiğini hatırlatan avukat Poturoğlu, bu sürenin sonunda raporun Trump’a sunulacağını ve ardından da Kongre’de konuyla ilgili bazı yasa tasarılarının gündeme gelmesinin beklenebileceğini söylüyor. Ancak Poturoğlu, Kongre’deki tartışma sürecinin uzayabileceğini ve H-1B vize programında bu yılın sonuna bir değişiklik beklenmediğini de sözlerine ekliyor.

H-1B vizesine başvuru yapanların neredeyse yüzde 85’inin ileri teknoloji firmaları olduğuna dikkat çeken Poturoğlu, bu firmaların kararnameyle ilgili gelişmeleri yakından izlediğini ve kararnameye karşı yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüklerini belirtiyor.

Trump’ın hem Amerika’da hem de dünyada tartışma yaratan seyahat yasağı kararnamesinin son durumuna da değinen Poturoğlu, Mart başında imzalanan daha az kısıtlayıcı, yeni bir seyahat yasağı kararnamesinin, Hawaii'deki federal bir mahkeme tarafından durdurulduğunu ve durdurma kararına itiraz eden federal hükümetin, davayı San Francisco Temyiz Mahkemesi'ne taşıdığını söylüyor. Poturoğlu’na göre, sorunlu bölümlerin yumuşatıldığı ikinci kararnamede federal hükümetin eli daha güçlü olsa da kararnamenin hala anayasadaki eşitlik ilkelerine, dini görüş ayrımcılığına karşı olan ilkelerine ters düşen bölümleri var.

Yeşil Kart'la ilgili yasalardaki son durum hakkında da bilgi veren Poturoğlu, Trump göreve geldiğinden bu yana yeşil kart yasalarında henüz bir değişiklik olmadığını, ancak Trump'ın imzaladığı H-1B vize programına ilişkin kararnamede bütün vizelerin incelenmesiyle ilgili bir madde bulunduğunu söylüyor. Trump’ın özellikle aile bireyleri tarafından veya kura yoluyla yapılan Yeşil Kart başvurularından pek hoşlanmadığını hatırlatan Poturoğlu, önümüzdeki yıldan itibaren Yeşil Kart’ın yıllık kotalarında indirime gidilmesinin söz konusu olabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG