Erişilebilirlik

Göçmenlerin Topluma Uyum Sürecinde İlk Adım: Dil Öğrenmek


Göçmenlerin Topluma Uyum Sürecinde İlk Adım: Dil Öğrenmek
Göçmenlerin Topluma Uyum Sürecinde İlk Adım: Dil Öğrenmek

Amerika’ya her yıl binlerce yasal göçmen geliyor. Bu göçmenler için geldikleri topluma uyum sağlamak büyük öncelik taşıyor. İngilizce öğrenmek bu yolda atılan ilk ama en önemli adım.

Tha Neih Ciang, diğer göçmen öğrencilerle birlikte yeni kelimeler öğreniyor. Tha Burma’dan gelen diğer kırk arkadaşıyla birlikte Bollman İlkokulu’nda ders alıyor.

Öğretmen Laurel Conran’ın uzmanlık alanı göçmenlere İngilizce öğretmek: "Bugün cümle yapısına bakıyoruz. Yeni kelimeler öğreniyoruz. Az sonra öğrendiklerimizi hep birlikte tekrarlayacağız."

Tha Neih’in annesi Tin Iang da İngilizce öğreniyor. Tin, işyerinin kafeteryasında ders alıyor. Öğretmen Laurel Conran, öğrencilerine en kolay ulaşabileceği yer neresi olursa olsun aldırmıyor: "Bu program altı haftalık. Bu yüzden haftada bir gün saat 12:00 ile 1:00 arasında, yani öğle paydosunda bu kafeteryaya geliyorum."

Washington yakınlarındaki Howard İlçesi son zamanlarda çok sayıda Burmalı göçmen alınca, çocuklar için İngilizce dersi açılmış. Ancak öğretmen Laurel Conran, bir süre sonra sürekli İngilizce konuşan çocukların bu dili iyi konuşamayan aileleriyle iletişim zorluğu yaşadıklarını farketmiş: "Bazı aileler çocuklarının gittiği okulun adını bile telaffuz edemiyor."

Laurel sonunda şirket yöneticilerinden Lisa Chertok’un da yardımıyla ailelerin çalıştıkları yerde ders verme şansına kavuşmuş. Her Çarşamba günü, Burmalı göçmenler, öğle tatillerinde, kendilerine gönüllü olarak yardım eden birinin eşliğinde İngilizce öğrenmeye çalışıyorlar.

Bu programa ilkokul müdürü Jonathan Davis de büyük destek veriyor: "Bu, okullarla işverenler arasında yeni ortaklıklar için bir fırsat. Bu işbirliği daha da geliştirilirse bence toplum için yararlı bir dizi girişim daha başlatabiliriz."

Jonathan Davis bu derslerin ailelerin çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olacağını umuyor: "Ailelerin çocukları hasta olduğunda, okulu arayıp, “bugün çocuğum okula gelemeyecek” diyecek kadar İngilizce bilmesi bile bizim işimizi ve onların işini kolaylaştıracaktır."

Lisa Chertok, göçmenlerin işyerinde de daha verimli olduğunu söylüyor: "İlk geldiklerinde çok utangaçlardı. Şimdi daha fazla iletişim kurabiliyorlar. Ayrıca çocuklarının okul hayatında da daha fazla söz sahibi oldular."

Chertok ve Conran göçmenlere İngilizce öğretme konusunda verdikleri özel çaba nedeniyle ödüle layık görüldü.


XS
SM
MD
LG