Erişilebilirlik

2013'de Öldürülen Gazeteciler Ölümsüzleşti


Müzedeki Gazetecileri Anma Duvarı
Müzedeki Gazetecileri Anma Duvarı

Washington’daki haber müzesi Newseum’daki Gazetecileri Anma Duvarı’nda, görev yaparken ölen muhabirler, yazarlar ve diğer basın mensuplarının adları yazılı. Müze geçenlerde törenle 2013’de görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin adlarını da anıta ekledi

Gazetecileri Anma Duvarı’nda 1837 ile 2013 yılları arasında haber izlerken öldürülen 2,200’i aşkın medya çalışanının adları yazılı. Geçenlerde müze törenle duvara 10 isim daha ekledi. Müze yetkililerinden Gene Policinsky duvarın dünyanın dört bir yanında gazetecileri bekleyen tehlikeleri temsil ettiğini söyledi.

“Yeni isimler arasında Filipinler’de bir radyo sunucusu, ölesiye dövüldükten beş yıl sonra hayatını kaybeden bir Rus gazeteci var. Haber peşinde koşarken öldürülen, adlarını hiçbir zaman bilemeyeceğimiz gazeteciler var. Bu nedenle tüm ölenleri temsil eden bir grup belirleyip adlarını duvara ekledik.”

Associated Press Ajansı Başkan Yardımcısı Kathleen Carroll öldürülen gazetecileri şöyle andı.

“Bazı kişilerin hoşuna gitmeyen resimler çektiler. İstenmeyen videolar görüntülediler. Bazılarının sorulmasını istemedikleri sorular sordular. Bazı kişilerin yazılmasını istemedikleri şeyleri yazdılar. Ve hepsi görevlerini yaptı.”

Carroll, ister uzak ükeler ister kendi ülkelerinde haber izleyen gazetecilerin görevinin, bazılarının gizli kalmasını istediği dünya olaylarını takip etmek ve bunları sergilemek olduğunu söyledi.

Mick Deane bunlardan biriydi. Sky News televizyonu için çalışan İngiliz kameraman güvenlik güçleriyle eski Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları arasındaki çatışmaları izlerken vurularak öldürüldü.

Müzedeki törene eşi ve oğulları katıldı.

“Bu tür etkinlikler kendisinden neden gurur duyduğumuzu anlatmaya ve gözler önüne sermeye yardımcı oluyor. Bu duvarda yazılı tüm kişilerin aileleri ve dostları bizim gibi gurur duymalıdır.”

2013’de öldürülenler arasında Mali’de bir isyancı liderle röportaj yaptıktan birkaç saat sonra ölü bulunan Ghislain Dupont ve Claude Verlon da var. Brezilya’da polisin yolsuzluklarını araştırırken öldürülen Rodrigo Neto ve Filipinler’de ölüm tehditleri aldıktan sonra vurulan Fernando Solijon’un da adları artık duvara yazılı.

Policinsky bu kişilerin hepsini anmanın önemini vurguladı.

“Dünyanın dört bir yanında her gün gazeteciler bize haber ve bilgi getirmek için hayatlarını tehlikeye atıyor. Her yıl bu anıtın bize gazeteciliğin nasıl bir görev ve ne kadar tehlikeli olduğu gerçeğini hatırlatacağını umuyoruz.”

Müze yetkilileri duvara eklenen gazeteci adlarının, dünya tarafından bilinsin ya da bilinmesin öldürülen bütün gazetecileri temsil ettiğini söylüyor. Gazetecileri korumak için çalışan uluslararası örgütler 2013 yılında görev başında öldürülen gazetecilerin sayısını 77 olarak veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG