Erişilebilirlik

Görme Özürlüler İçin Bisiklet


Görme Özürlüler İçin Bisiklet
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Çift seleli bisikletler, görme özürlüler arasında oldukça popüler. Washington’un banliyölerinden birinde görme özürlü bisiklet sürücülerinin de üye olduğu bir kulüp, giderek daha büyük ilgi görüyor.

Kulüp Salı akşamları toplanıyor. Bonnie O’Day ve eşi Bob Hartt, Mark Mulligan’ın üç seleli bisikletini sürüyor.

Diğer ekipte Jim Durham ve görme özürlü Margaret Zalenska, hazırlıklarını tamamlıyor.

Jim Durham, beş kişinin de iyi bildiği rotayı belirliyor.

Kent sokaklarına çıkan sürücüler, bisiklet yollarını izleyerek Potomac Nehri’nin kıyısına iniyor. Takım kaptanı Mark Mulligan’ın görevi, arkasında oturan görme özürlü sürücünün kötü sürprizlerle karşılaşmasına engel olmak: “Arkanızda oturan sürücüye yolu anlatmanız gerekiyor. Etrafta neler olup bittiğini, gördüklerinizi ona aktarmak zorundasınız.”

Üç sürücü de son derece deneyimli. Hem birbirlerinin, hem de etrafta olup bitenlerin farkındalar. Bob Hartt, sürüşü, iyi koreografiye sahip bir dansa benzetiyor: “Hızlanırken ve virajlara girerken tüm sürücülerin uyum içinde olduğunu hissetmek harika. Hızlandığınızda rüzgarın hafif hafif yüzünüze çarptığını hissetmek ve serinlemek çok eğlenceli.”

Bonnie O'day, “Doğanın içinde olmak, yürümekten daha hızlı gittiğim bir aktivite yapmak son derece eğlenceli. Rüzgarın yüzüme çarpması, mis gibi kokuları almak beni mutlu ediyor. Çiçekleri, önünden geçtiğimiz fırından gelen kokuları içime çekiyorum,” diyor.

Üç saat boyunca 40 kilometre yol kateden bisikletçiler yorgun ve aç bir şekilde eve dönseler de son derece mutlular.

Bonnie, “İki ya da üç seleli bisikletler, çok sayıda görme özürlü tarafından kullanılıyor. Bisiklete binerken bizi görenler görme özürlü olduğumuzu anlamıyor. Herkes gibi bizler de açık havada egzersiz yapıyoruz,”

Bisikletçiler gün batarken mutlu bir şekilde evlerine dönüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG