Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Gül Başkan Obama'yla Görüştü


NATO zirvesine katılmak için Amerika’nın Chicago kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başkan Barack Obama’yla görüştü. Görüşmede terörle mücadele ve Suriye konularının öne çıktığı bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Cumhurbaşkanı Gül terörle mücadele konusunda Türkiye’nin taleplerinin karşılanmasını beklediklerini, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda ilerleme sağlanmasını istediklerini kaydetti. Habere göre Başkan Obama bu sürecin Amerikan Kongresi’nin onayına bağlı olduğunu hatırlattı, çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye’yle Amerika’nın Suriye konusundaki ortak çalışmalarının daha da yoğunlaştırılmasını ve Amerika’nın daha ön planda rol oynamasını beklediklerini söyledi.

Görüşmede Başkan Barack Obama’nın Türkiye İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi ihtiyacına vurgu yaptığı da bildirildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Gül de Türkiye'nin bu konudaki çizgisinin ortada olduğunu, İsrail'in bunu bildiğini ve İsrail'in istenen adımları atması halinde Türkiye'nin de ona göre davranacağını söyledi.

Yarım saat sürdüğü bildirilen görüşmede, Türk tarafında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan yer alırken, Amerikan tarafında da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beyaz Saray Genel Sekreteri Jack Lew, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gül dün ayrıca Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliyev ve Romanya Cumhurbaşkanı Basescu ile de görüştü.

XS
SM
MD
LG