Erişilebilirlik

Güneş’te Rekor Patlama


Güneş’te Rekor Patlama
Güneş’te Rekor Patlama

NASA, Güneş’te son 5 yılın en şiddetli patlamasının meydana geldiğini açıkladı.

Güneş’in dünyaya bakmayan tarafındaki patlamanın uydu ve iletişim sistemlerini az da olsa etkilemesi mümkün. Güneşte bu kadar güçlü patlama en son 2006 yılının Aralık ayında meydana gelmiş ancak radyasyon fırtınası Dünya’ya zarar vermemişti.

Güneş patlamaları, sathında “leke” adı verilen ve çevrelerine kıyasla daha soğuk olduğu için siyah olarak görülen manyetik fırtınalarla ilgili.

Uzmanlara göre her biri Dünya kadar büyük olan bu lekelerin manyetik yapısı ne kadar karmaşıksa patlama üretme ihtimali de o kadar yüksek oluyor.

Son 300 yıldır yapılan gözlemler Güneş lekelerinin sayısının 11 yıllık dönemler halinde artıp azaldığını gösteriyor. “Solar maximum” adı verilen bir dahaki en yüksek nokta 2013 yılında.

Patlamalar, radyasyon fırtınasının yanı sıra, Güneş’in atmosferinin “korona” denilen en üst katından uzaya yüklü partikül sızıntısına da yol açıyor.

“Güneş rüzgarı” olarak bilinen bu partikül fırtınası Dünya’nın kuzey ve güney kutuplarıyla temas ettiğinde meşhur Kuzey veya Güney ışıklarının oluşmasına sebep oluyor.

Yeryüzünden 152 milyon kilometre uzakta olan Güneş’in ışığı Dünya’ya 8,3 dakikada geliyor.

Kuzey Işıkları

XS
SM
MD
LG