Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs’taki Patlama Hükümet Düşürdü


Hükümeti ihmalle suçlayan göstericilerin ellerindeki pankartlarda "UTANIN" ve "AYIP" yazılı
Hükümeti ihmalle suçlayan göstericilerin ellerindeki pankartlarda "UTANIN" ve "AYIP" yazılı

Kıbrıs Rum hükümeti Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofiyas’ın isteği üzerine istifa etti.

Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, cumhurbaşkanının bakanlardan istifalarını istediğini ancak, 11 üyelik kabinenin yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdüreceğini açıkladı.

11 Temmuz'da Limasol yakınlarındaki bir askeri üsde meydana gelen patlama hem 13 kişinin ölüme, hem de, Rumların üs yakınındaki en büyük elektrik santralinde ağır hasara yol açmıştı.

Üs komutanıyla Deniz Kuvvetleri komutanın da öldüğü kazaya kamuoyu büyük tepki göstermiş ve ihmalle suçlanan genelkurmay başkanıyla birlikte savunma ve dışişleri bakanları hemen istifa etmek zorunda kalmıştı.

Rum yetkililere göre Evangelos Florakis deniz üssündeki patlamaya, çevredeki çalı yangının bir mühimmat deposuna sıçraması sebep oldu. Cephanelikte, iki yıl önce, İran'dan Suriye'ye giden Monchegorsk adlı Kıbrıs bayraklı gemiden çıkan silah ve cephene bulunuyordu. Rum yönetimi İran’a yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle gemideki onlarca konteynere el koymuştu.

Hükümet, önce, üsdeki patlamadan Birleşmiş Milletler’i sorumlu tutmuş, BM Güvenlik Konseyi’ne patlayıcı maddeleri teslim alması için yapılan sayısız başvurunun cevapsız kaldığını öne sürmüştü. Rum gazetelerine göre, ölen Deniz Kuvvetleri Komutanı Andreas Yoannidis’in hükümeti tehlike konusunda birçok kez uyarmasına rağmen hiç bir şey yapılmadı.

Patlamanın santralde yol açtığı hasarın onarımı için en az bir yıl ve 1 milyar dolar gerekeceği tahmin ediliyor. Ayrıca kazayı izleyen elektrik kesintileri Rum ekonomisini etkilemeye başladı bile.

Kredi derecelendirme kuruluşu elektrik kesintileri ve siyasi gerginlik nedeniyle Kıbrıs'ın kredi notunu iki kademe düşürdü.

Siyasi gözlemciler Cumhurbaşkanı Hıristofyas’ın hükümeti feshetme kararını geniş tabanlı yeni bir hükümet kurma arzusuna bağlıyor.

XS
SM
MD
LG