Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Suriye Barış Planını Onayladı


BM Güvenlik Konseyi, BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın Suriye için hazırladığı barış planını destekleyen bildiriyi kabul etti.

Bildiri, Annan’ın altı maddelik barış planını reddetmesi halinde Suriye’nin yeni önlemlerle karşılaşacağı uyarısında bulunuyor.

Bildiride ateş-kes, hükümet ve muhalefet arasında siyasi diyalog ve insani yardım kuruluşlarına çalışma izni de isteniyor.

Amerika’nın Sesi BM muhabiri bildiriye daha önceki karar tasarılarını veto eden Rusya ve Çin’in de destek verdiğini bildirdi.

Fransa tarafından kaleme alınan bildiride Suriye’deki durumdan büyük kaygı duyulduğu ve Annan’ın şiddet ve insan hakları ihllallerine hızla son verme çabalarına tam destek verildiği belirtiliyor.

Bilidiriye göre Annan Güvenlik Konseyine çalışmaları hakkında belirli tarihlerde bilgi verecek ve konsey buna göre yeni önlemler alıp almamayı kararlaştıracak.

Annan Pazar günü Suriye’ye hükümet kuvvetleri ile isyancılar arasında ateşkes sağlamak ve ulusal diyalog başlatmak için çalışacak beş kişilik bir uluslararası uzmanlar ekibi gönderdi.

Uzmanlar, Suriyeli yetkililerle birlikte 15 kenti ziyaret ederek sivil halkın insani ihtiyaçlarını ve yardım ulaştırma yollarını da araştıracak.

BM, Suriye’de bir yıldır süren çatışmalarda en az 8 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG