Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Suriye'yi Kınadı


Güvenlik Konseyi Suriye'yi Kınadı
Güvenlik Konseyi Suriye'yi Kınadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sivillere karşı şiddet kullandığı ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye hükümetini kınadı. Güvenlik Konseyi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın protesto gösterilerini sert bir şekilde bastırmaya başlamasından üç ay sonra tepki gösterdi.

Güvenlik Konseyi tarafından yayınlanan bildiri bir karar tasarısı kadar güçlü bir mesaj olmasa da Konseyin 15 üyesinin onayını aldığı için dikkat çekici. Suriye’nin komşusu Lübnan bildirinin yayınlanmasını engellemedi ancak metinde yer alan ifadeleri benimsemediğini açıkladı.

Rusya, Çin ve Konseyin geçici üyeleri Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'da daha sert bir bildiriye karşı çıktı.

Bu arada, tankların Hama'nın merkezinde rejim karşıtlarının toplandığı alanda ateş açtığı bildirildi. Bir insan hakları grubu açılan ateşte 45 kişinin öldürüldüğünü önesürdü.

Pazar gününden bu yana çoğu Hama’da olmak üzere en az 130 kişini güvenlik kuvvetlerince öldürüldü.

Öteyandan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün, Washington’da ilk kez Suriyeli muhalefet temsilcileriyle bir araya geldi. Clinton, eylemcileri, diğer rejim karşıtlarıyla işbirliği yapmaya çağırdı ve Amerikan hükümetinin Suriye halkına desteğini yineledi. Clinton, ayrıca Washington’un Şam hükümetine yeni yaptırımlar üzerinde çalıştığını açıkladı.

Başkan Obama geçen ay Beşar Esad’ın kendi halkının gözünde meşruluğunu kaybettiğini, reform için çok sayıda fırsat kaçırdığını söylemişti.

İnsan hakları örgütleri, Suriye’de Mart ayında gösteri ve ayaklanmaların başlamasından bu yana en az bin 700 kişinin öldüğünü bildiriyor. Şam hükümetiyse şiddet olaylarından hayali teröristleri sorumlu tutuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG