Erişilebilirlik

ABD'de Yaşayan Suriyeliler'den Demokrasi Hareketine Destek


Suriyeli Demokrasi Savunucusu Yaser Tabbara
Suriyeli Demokrasi Savunucusu Yaser Tabbara

Suriye dışında yaşayan Suriyeliler ülkelerindeki demokrasi hareketini destekleme yolları arıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Kane Farabaugh, İllinois eyaletinin Chicago kentinde yaşayan Suriyeli eylemcilerle konuştu.

Farabaugh'un haberine göre, son zamanlara kadar Chicagolu avukat ve insan hakları savunucusu Yaser Tabbara, doğduğu ülkenin eğitim sistemine katkıları nedeniyle Suriye’de çok iyi karşılanıyordu. Şimdiyse devlet düşmanı sayılıyor. Tabbara şunları söylüyor:

"Suriye medyası benden vatanına ihanet eden Amerikan yanlısı olarak söz ediyor."

Bunun nedeni Tabbara’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad üzerindeki uluslararası baskıyı arttırma girişimleri. Tabbara Suriye’deki baskıyı kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının çıkarılmasına katkıda bulundu. Ayrıca Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi’nin Esad rejimini “insanlığa karşı suç işlemekle” suçladığı dava belgelerini hazırladı. Tabbara anlatıyor:

"Esad rejiminin meşruluğunu kaybettiği konusundaki uluslararası görüşbirliğini güçlendirmek için çalışıyoruz. Suriye rejimini ekonomik, diplomatik, politik açıdan ne kadar çok soyutlarsak, demokrasi yanlısı hareketi o kadar güçlendirmiş oluruz."

İllinois Eyalet Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Yusuf Sarfati, bu tür uluslararası baskının, Suriye içinde direniş devam etmedikçe sınırlı etkisi olacağını savunuyor:

"En önemli olan iç baskıdır. İç baskı olmadan, halk sokağa dökülmeden, Suriye halkı değişiklikte ısrar etmeden, Suriye’de değişiklik sağlanması mümkün olmaz."

Ancak Sarfati, dış yardımın Suriye’deki demokrasi yanlısı hareketi teşvik edeceğine inanıyor:

"Mısır’daki gibi değişiklik isteğinin Suriye halkından gelmesi gerekiyor. Tabii uluslararası destek de önemli. Bazı konularda yardıma ihtiyaçları olduğu bir gerçek. Teknoloji desteği yararlı olabilir. Protesto gösterilerini düzenleme konusunda ya da uluslararası toplumdan psikolojik destek almak için sosyal medyadan yararlanabilirler."

Chicagolu doctor Ammar Bayrakdar’ın yaptığı da bu. Suriyeli eylemcilere Facebook desteği sağlıyor ve Suriye içinden bilgi almak için çeşitli yollar deniyor. Bayrakdar anlatıyor:

"Ayrıntı veremem ama denediğimiz bir yol hükümetin tesbit edemeyeceği küçük kameralar kullanmak. Bu kameralar sayesinde dünyaya Suriye’de olup bitenlerle ilgili görüntü çıkarabiliyoruz."

Doktor Bayrakdar, Suriyeliler’in Suriye hükümeti aleyhinde konuşmaya ve hükümete karşı gösteriler düzenlemeye alışık olmadığını söylüyor:

"Biz Süryaniyiz. Siyasette hiçbir zaman aktif olmadık. Yetiştirilme tarzımız böyle. Amerika’ya geldikten sonra demokrasiyi, ifade özgürlüğünü ve toplantı, gösteri yapma özgürlüğünü gördük. Yine de burada bile, hükümet aleyhinde birşey yaparsak, Suriye’deki yakınlarımıza birşey olabileceği korkusu yaşıyoruz."

Ancak Suriye’de ölenlerin sayısı arttıkça bu korku yerini öfkeye bırakıyor. Geçtiğimiz günlerde Chicago’da 500’den fazla Suriyeli, Esad hükümetini protesto etti. Çatışmalar devam ederse, başka ülkelerde yaşayan Suriyeliler’in de örgütlenmesi mümkün.


XS
SM
MD
LG