Erişilebilirlik

Hacı adayları Mekke’de: COVID önlemlerinin kaldırılmasının ardından yaklaşık 2 milyon ziyaretçi


İslam’ın beş şartından biri olan Hac ibadeti, Suudi Arabistan'da resmen başladı.
İslam’ın beş şartından biri olan Hac ibadeti, Suudi Arabistan'da resmen başladı.

Suudi Arabistan’ın kutsal şehri Mekke'de Müslüman hacılar, Hac ibadetini hafta başında resmen başlattı ve ülke Corona virüsü pandemisinden bu yana ilk kez tam kapasite Hac ibadeti için yaklaşık 2 milyon hacı adayını kabul etti.

Covid-19 kısıtlamaları kalktıktan sonraki ilk Hac
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Suudi Arabistan İstatistik Genel Müdürlüğü, bu yılki Hacca 1 milyon 660 bin 915'i ülke dışından olmak üzere 1 milyon 845 bin 45 kişinin katıldığını bildirdi. Bu sayı, pandemiden önceki son büyük Hac olan 2019'da katılan 2 milyon 489 bin 406 kişiden hala daha düşük. Bu yıl yurt dışından gelen hacıların sayısı 2019'a kıyasla 200 bin azaldı ve Suudi Arabistan içinden gelenler de 2019’daki sayının sadece üçte biri kadar.

Tüm Müslümanlar’ın, fiziksel ve maddi olarak durumlarının uygun olması halinde, hayatlarında en az bir kez yerine getirmesi gereken beş günlük Hac ibadeti, İslam'ın beş şartından biri. Mekke’ye varan hacı adayları Kabe’yi tavaf ettikten sonra yürüyerek ya da otobüslerle Mina'ya gitti.

Çadırlarına yerleşen inananlar dün dua etmek için Arafat Dağı'na gitti. Mekke'nin dışındaki kayalık bölgede, Arafat Günü olarak adlandırılan günde, Allah’ın müminlere yaklaştığına ve günahlarını affettiğine inanılıyor. Kuran'da da bahsi geçen Arafat’ta, Hz. Muhammed'in son Haccında son hutbesini verdiğine inanılır.

Salı günü gün batımından sonra hacılar, bugün Mina'da şeytan taşlamada kullanacakları çakıl taşlarını toplamak üzere Müzdelife’ye gitti.

Haccın son üç günü, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar’ın hayvan kesip etini yoksullara dağıttığı Kurban Bayramı tatiline denk geliyor.

Bugün sabah sıcaklıkları 42 dereceyi aşarken, büyük kalabalıklar yürüyerek ya da otobüslerle Mekke'nin hemen dışında, şeytanı temsil eden üç geniş sütunun yanından geçen Jamarat Köprüsü’ne gitti. Haccın vaciplerinden biri olan Şeytan taşlama, günaha karşı direnmek için Şeytan'a taş attığı söylenen Hazreti İbrahim’in hatırasını yaşatıyor.

1990'lı ve 2000'li yıllarda şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamlarda yüzlerce kişinin ölmesi nedeniyle Suudi yetkililer o zamandan bu yana devasa yaya köprülerinden oluşan genişletilmiş bir ağ inşa etti ve bölgeyi hacılar için daha güvenli hale getirdi.

Aşırı sıcaklar ise hala en büyük tehlike. Hacılar şemsiyelerin altında toplanarak kendilerini şişe sularıyla ıslattılar.

Suudi yetkililer Hac için binlerce sağlık çalışanını görevlendirdi ve gönüllüler su dağıttı. Sağlık Bakanlığı dün geç saatlerde yaptığı açıklamada 287 güneş çarpması ve sıcak bitkinliği vakasını tedavi ettiğini belirtti.

Suudi kraliyet ailesi, İslam'ın en kutsal mekanlarını korumak ve meşruiyetinin önemli bir kaynağı olan yıllık Hac ziyaretini gerçekleştirmek için altyapıya milyarlarca dolar yatırım yaptı. Devlet medyasına göre, krallığın fiili yöneticisi olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Hac sürecini denetlemek üzere Salı günü Mekke'ye gitti.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG