Erişilebilirlik

Hamaney: 'Dün Gece Amerika'nın Yüzüne Vurulmuş Bir Tokattı'


İran Dini Lideri Ali Hamaney
İran Dini Lideri Ali Hamaney

İran Dini Lideri Ali Hamaney Tahran’da bir konuşma yaptı. Büyük bir salonda kalabalık bir gruba hitap eden Hamaney, dün gece yapılan füze saldırısının Amerika’nın yüzüne vurulmuş bir tokat olduğunu söyledi. Hamaney, “Dünya düzeni değişiyor. Büyük değişimler olacak” dedi.

Hamaney, dini öğretilerden bahsederek başladığı konuşmasında geçmişten ders alınması gerektiğine vurgu yaptı. Hamaney, ABD’nin düzenlediği operasyonla öldürülen Süleymani’den de övgüyle bahsetti.

Hamaney'in Süleymani'den bahsettiği anlarda salonda bulunan yüzlerce kişi, gözyaşlarına hakim olamadı ve "Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm" sloganları attı.

Hamaney, Süleymani'nin sadece cesur bir savaşçı değil aynı zamanda bir devrim adamı olduğunu söyledi. Hamaney, “Şehidimiz Süleymani’yi anmak istiyorum. Öncelikle onun kişiliğiyle ilgili birşeyler soylemek istiyorum. O, çok cesur bir adamdı. Bilge bir adamdı ve büyük bir savaşçıydı. Din ve ekonomi konularında da çok dikkatli bir insandı. Etrafındaki insanları, askerlerini koruyan biriydi. İnsanların hayatını korurdu. İran’ın içişleri konusunda da büyük bir reformcu insandı. Devrime adanmış biriydi” dedi.

Hamaney, Süleymani’nin terörist olarak adlandırılmasının büyük bir haksızlık olduğunu kendisinin bölgede teröre karşı mücadele veren, savaşan, cesur bir savaşçı olduğunu da söyledi. Bunun en büyük kanıtının da Irak’ta ve İran’da Süleymani için düzenlenen cenaze törenlerinin büyüklüğü olduğunu dile getirdi. Hamaney, “Çok şey söyleyebilirsiniz şehitlerimiz hakkında. Bölgede hayranlık uyandıran bir insandı. Büyük görevleri yerine getirdi. Irak’ta, Kerbela’da, Bağdat’ta, Necef’te insanlar ona olan saygılarını gösterdiler” diye konuştu.

"Amerika'nın Ortadoğu'dan Çıkma Zamanı Geldi"

Hamaney, Amerika’nın bugüne dek bölgeye karışıklık, ayrımcılık ve yolsuzluktan başka birşey getirmediğini, Amerika’nın gittiği her yere bu karmaşayı götürdüğünü söyledi. İran Dini Lideri, Amerika’nın artık bölgeden çıkmasının zamanının geldiğini de söyledi.

Hamaney, “Bu artık bitmeli.Bu bölge, Amerikanın varlığını kabul etmiyor. Insanlar şüphesiz ki bunu istemiyorlar. Irak parlamentosu da bu konuda çok doğru bir karar verdi. Onların başarılı olmasını diliyorum” dedi.

Amerika ve ortaklarının bölgede İran’a karşı faaliyetler yürüttüğünü, büyük bir propaganda savaşı yaptıklarını söyleyen Hamaney, buna karşın halkın uyanık olması gerektiğini söyledi. Bu noktada gençlerin eğitiminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Hamaney, ülkenin bilim insanlarına, düşünce kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü, Amerika’nın oyunlarına karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi.

"İran halkı propagandalara karşı uyanık olmalı"

Hamaney, “İnsanların düşüncelerini değiştirmelerini istiyorlar. Büyük bir propaganda yürütüyorlar, dikkatli olmalıyız. Halkımız uyanık olmalı. Biz halkımıza güveniyoruz. Onlar olmadan İslam Cumhuriyeti’nin bir anlamı yoktur. Bu ülkede çok sayıda siyasetçiye, bilim insanına sahip olduğumuz için şanslıyız ve onlara büyük görevler düşüyor. Bu devrimin başarısı gençlerin eğitiminden geçiyor” dedi.

İran’da düzenlenen gösteriler nedeniyle sevinenler, devrimin bittiğini savunanların da cevaplarını aldığını ifade eden Hamaney, Süleymani’nin cenaze töreninde yaşanan birliğin ve ulusal ruhun daima korunması gerektiğini söyledi. İran Dini Lideri, bunun hem devrimi yapanlara hem de şehitlere karşı bir görev olduğunu söyledi.

Hamaney, Amerika'yla nükleer konuları müzakere etmek üzere bir daha masaya oturulmayacağını da söyledi. İran Dini Lideri masaya oturmanın Amerika'nın nüfuz etmesini kabul etme anlamına geldiğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: 'Gerçek misilleme Amerika'yı bölgeden çıkmaya zorlamaktır'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de yaptığı açıklamada, geçen hafta Cuma günü Amerika’nın düzenlediği bir operasyonla öldürülen General Kasım Süleymani’nin intikamının alınmasının en iyi yönteminin Amerika’nın bölgeden çıkarılmak zorunda bırakılması olacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG