Erişilebilirlik

Harper Lee Yaşamını Yitirdi


Pulitzer ödüllü “To Kill a Mockingbird” “Bülbülü Öldürmek” romanının yazarı Harper Lee, Alabama eyaletinin Monroeville kasabasında kaldığı huzurevinde 89 yaşında hayatını kaybetti.

Monroeville’de doğan Harper Lee, uzun yıllar New York’ta yaşadı. Ancak 2007 yılında inme geçiren ünlü yazar, memleketine geri döndü.

1960 yılında yayınlanan ve Amerika’nın güney eyaletlerindeki ırkçılık ve adaletsizliği anlatan Bülbülü Öldürmek, şimdiye kadar 40 milyon adet sattı. Amerikan Kongre Kütüphanesi’nin 1991 yılında yaptığı ankete göre “Bülbülü Öldürmek”, İncil’den sonra okurların hayatını en çok etkileyen ikinci kitap.

Eser, 2017-2018 sezonunda Broadway’de tiyatro oyunu olarak sahneye konulacak. Amerika’da birçok kentte ve Londra’da sahnelenen roman, Broadway’de ilk kez yer alacak.

1962 yılında beyazperdeye aktarılan “Bülbülü Öldürmek”, avukat Atticus Finch’i canlandıran Gregory Peck’e en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandırmıştı.

Gregory Peck 'Atticus Finch' rolü ile en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazanmıştı
Gregory Peck 'Atticus Finch' rolü ile en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazanmıştı

“Bülbülü Öldürmek”ten sonra başka hiçbir kitap yazmayan ve şöhrete kavuştuktan sonra inzivaya çekilen Harper Lee, geçtiğimiz yıl beklenmedik bir şekilde “Go Set a Watchman” adını verdiği bir roman yayınladı. Harper Lee’nin “Bülbülü Öldürmek”ten önce yazdığı “Go Set a Watchman”de, “Bülbülü Öldürmek”ten 20 yıl sonra yaşanan olaylar anlatılıyor.

Edebiyat eleştirmenlerince beğenilmeyen roman, yine de yayıncı HarperCollins’in tarihinde en hızlı sattığı kitap oldu. 14 Temmuz 2015’te piyasaya sürülen “Go Set a Watchman”, yayınlandığının birinci haftası Amerika’da 1 milyon 100 bin adet sattı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG