New York Times, Georgia eyaletinin Temsilciler Meclisi 6‘ıncı bölge üyesi Tom Price’ın Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı olmasıyla boşalan sandalye için dün yapılan özel seçimde Cumhuriyetçi Partili Karen Handel’in Demokrat Partili rakibi Jon Ossoff’u mağlup ettiğini bildiriyor. Habere göre 55 yaşındaki deneyimli siyasetçi Karen Handel ve Başkan Trump’a karşı öfkeli ilerici seçmenlerden topladığı 25 milyon dolarla seçime giren çiçeği burnunda siyasetçi Jon Ossoff arasındaki yarış, Cumhuriyetçi Parti’nin, Atlanta kentinin zengin banliyölerini temsil eden bölgede hala etkin olduğunu kanıtladı. Cumhuriyetçi Parti, bu bölgede son 40 yıldır Temsilciler Meclisi seçimi kaybetmemişti. Temsilciler Meclisi seçimleri tarihinin en pahalı yarışı olarak tanımlanan seçim, Cumhuriyetçi seçmenlerin Başkan Trump’tan memnun olmasalar bile geleneksel adaylara hala destek verdiklerini de gösteriyor. Öte yandan seçimi yüzde 51.9‘luk oy oranıyla kazanan Karen Handel, muhafazakar Georgia eyaletinin Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği ilk kadın üye oldu. Habere göre Handel’in zaferinde, Başkan Trump’ın adını hemen hemen hiç anmamasının, rakibi Ossoff’un temsil etmek istediği seçim bölgesi dışında yaşadığını seçmene sık sık hatırlatmasının ve 1979-1999 yılları arasında Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich’in temsil ettiği bölgenin Cumhuriyetçi köklerine vurgu yapmasının etkisi büyük oldu.
New York Times bugün ayrıca Çin’in Kuzey Kore’yi nükleer ve balistik füze programlarını kontrol altında tutmaya ikna etmeyi başaramadığına dair habere yer veriyor. Gazete, Başkan Trump’ın, Kuzey Kore’den Amerika’ya koma halinde getirilen üniversite öğrencisi Otto Warmbier’ın ölümünden bir gün sonra attığı Twitter mesajında, ” Memnuniyetle karşılasam da Devlet Başkanı Xi ve Çin’in Kuzey Kore konusundaki yardımları işe yaramadı. En azından biliyorum ki Çin denedi” ifadelerini kullandığını yazıyor. Habere göre Başkan Trump’tan gelen bu itirafın bugün Çinli ve Amerikalı yetkililer arasında gerçekleşecek toplantıları nasıl etkileyeceği, belli değil. Kuzey Kore’ye baskı yapması için Çin’i ikna etme çabaları yürüten Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve ekibinin Başkan Trump’ın attığı tweet’in anlamını çözmeye çalıştıkları belirtiliyor. Kuzey Kore’nin nükleer tesislerinden birinde faaliyetlerin arttığının belirlenmesi ise Çin’in Kuzey Kore’yi kışkırtıcı eylemlerinden vazgeçirme çabalarının boşa gittiğinin bir göstergesi. Dışişleri Bakanı Tillerson ve ekibinin Çinli mevkidaşlarıyla bugün yapacakları toplantılarsa Nisan ayında başlayan Diplomasi ve Güvenlik Diyaloğu girişiminin bir parçası. Kimilerine göre Amerika, Warmbier’ın ölümünü gündeme getirerek, Çin’in Kuzey Kore’de tutuklu bulunan diğer üç Amerikalı’nın serbest bırakılması için bu ülkeye baskı yapmasını sağlamaya çalışacak. Ancak bazı uzmanlar, Kuzey Kore’yle yaklaşık bin 500 kilometrelik bir sınır paylaşan Çin’in, mevcut ilişkiler daha fazla sürdürelemeyecek hale gelmedikçe kararlı adımlar atma olasılığının bulunmadığını söylüyor.
Washington Post’un ana sayfa haberlerinden biri de Kuzey Kore’yle ilgili. Gazete, yüzlerce maceraperest Amerikalı’nın her yıl Kuzey Kore’ye turistik ziyarette bulunduğunu yazıyor. Ancak gazete, Kuzey Kore’de kaldığı otelde bir propaganda afişini çalmakla suçlanan, 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan, 17 ay aradan sonra geçen hafta koma halinde Amerika’ya iade edilen ve memleketine getirildikten kısa süre sonra yaşamını yitiren 22 yaşındaki ekonomi öğrencisi Otto Warmbier’ın turizme bakışı değiştireceğini yazıyor. Otto Warmbier, ”Annenizin uzak durmanızı istediği istikametlere ucuz turlar” sloganıyla reklam yapan Çin turizm şirketi Young Pioneer’ın özel yılbaşı turuyla Kuzey Kore’ye gitmişti. Şirketten yapılan açıklamada turlara bundan böyle Amerikalı turist kabul edilmeyeceği bildirildi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkesine gelen turist sayısını bir milyona çıkarmayı hedefliyor. Ancak Amerika’nın Warmbier’ın ölümü üzerine vatandaşlarının Kuzey Kore’ye gitmeyi yasaklaması yönünde adım atması bekleniyor. Temsilciler Meclisi’nin bu yönde hazırladığı tasarı, oylanmayı bekliyor. Senato’nun da benzer bir hamle gerçekleştirmesi bekleniyor.
Los Angeles Times ise California, Arizona, Nevada gibi güney ve batı eyaletlerini pençesi altına alan aşırı sıcak hava dalgasının yarattığı olumsuzlukları ana sayfaya taşımış. Gazete, bölgede sıcaklıkların hem gündüz hem de gece 40 derece üzerinde seyrettiğini, hatta deniz seviyesinin altında olan Ölüm Vadisi Milli Parkı’nda dün en yüksek sıcaklığın 52 derece olarak kaydedildiğini yazıyor. Aşırı sıcak, parkın kamp alanlarındaki su tesisatı borularının patlamasına yol açtı. Öte yandan California’da yetkililer, aşırı klima kullanımından doğabilecek elektrik kesintilerine karşı halkı uyardı, klima sistemlerini idareli kullanmaları tavsiyesinde bulundu. Öte yandan Arizona eyaletinin Phoenix kentinde hava sıcaklığının 50 dereceye yaklaşması üzerine bazı havayolu şirketleri uçak seferlerini iptal etmek zorunda kaldı.