Erişilebilirlik

HDP Fiilen Kemal Kılıçdaroğlu’na Destek mi Verdi?


Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı açıklamamasıyla birlikte CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na fiilen destek verilmesi konusunda, Kürt siyasi hareketinde önemli aktörler Ahmet Türk ve Sırrı Sakık, “demokratik Türkiye seçeneği için” böyle bir karar alındığını açıkladı.

Emek ve Özgürlük İttifakı, “tarihsel sorumluluk” vurgusuyla “tek adam rejimi” olarak nitelendirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan’a kaybettirmek için Cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararı aldı.

HDP’nin öncülüğündeki ittifak kararıyla ilgili VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu’na fiilen destek açıklaması yapılması noktasında, “Biz demokrasiye destek veriyoruz. Demokratik bir Türkiye için gereken sorumluluğu yerine getiriyoruz” mesajını verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçenekler ortada olduğu için özel olarak adres gösterilmesine gerek olmadığını da söyleyen Ahmet Türk, “Demokratik seçeneği desteklemek sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Türkiye’nin geleceği için demokratik siyasetin güçlenmesi ve etkili hale gelmesi, halk iradesine saygı gösterilmesini istiyoruz. Biliyorsunuz kayyım atamalarıyla ülkede Kürt siyasetini adeta sancılı bir sürece, kıskaca alan politikalar yaşandığını görüyoruz. Bütün bu haksızlıklara karşı demokratik bir gelecek için mücadele ediyoruz. Burada isimler üzerinde durmamız anlamlı değil” dedi.

Kürt sorunu çözümünde TBMM’yi adres göstermek: “Doğru yaklaşım”

Hafta başında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile görüşmesi ardından Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorunun demokratik çözüm adresi TBMM’dir” yönünde verdiği mesajları da sorduğumuz Ahmet Türk, diyalog ortamı ihtiyacına dikkat çekti.

Ahmet Türk: “Biz Demokrasiye Destek Veriyoruz"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Ahmet Türk, “Siyasetçiler arasında her zaman Türkiye’nin sorunları tartışılmalı, bir diyalog ortamı yaratılması lazım. Türkiye’nin en önemli sorunu Kürt sorunu. Bunun diyalog ile parlamento zemininde tartışılması yönünde beklentiler var. Bunun zamanıdır bence. (Kılıçdaroğlu’nun açıklaması) Doğru bir yaklaşım. Bütün doğru yaklaşımları destekliyoruz” diye konuştu.

Oluç: “Demokrasi için, barış için oy verilecektir”

HDP Eş Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, ortak açıklama metninde aslında hangi adayı destekledikleri mesajını verdikleri görüşündeydi.

Saruhan Oluç, “Türkiye’de kim demokrasi için, özgürlükler için, hukuk için, adalet için, insan hakları için, barış için mücadele edeceğini söylüyorsa bizim oylarımız oraya gidecektir. Kim toplumu kutuplaştırıyorsa, gerginlik yaratıyorsa, iç ve dış düşmanlar yaratıyorsa ve kavga üzerinden bir gelecek vaat ediyorsa biz oylarımız oraya olmayacaktır” dedi.

Sakık: “Büyük Türkiye için adım atıyoruz, siyasi hesapla değil”

Kürt siyasi hareketinde geçmişte Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla kapatılmış siyasi partilerde görev almış isimlerden birisi olan Sırrı Sakık da, HDP’nin çağrısıyla Nevruz kutlamalarında meydanlarda milyonlarca insan tarafından “demokrasi” talebinde bulunulduğunu vurguladı.

Sırrı Sakık: “Büyük Türkiye İçin Adım Atıyoruz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Sırrı Sakık, “Bu yıl yeni bir yüzyıla merhaba diliyoruz. Geride bıraktığımız yüz yılda Kürtler ve Türkiye halkları çok acı dolu yıllar yaşadılar. Bir defa bunun yaşanmaması için demokrasi ve hukuk v talebimiz var. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bugünkü talebi de, nevruzdaki talebimiz de buydu. Siyasi af çıkarılsın, tecridi kaldırın, Kürtlerle barışın talebi var. Kürtlerle mücadele değil Kürtlerle müzakere yapın şeklinde. Biz küçük hesaplar yapmayan bir siyasi gelenekten geliyoruz. Biz masalarda oturarak, bakanlık ve vekillik hesabı değil, cumhurbaşkanı yardımcılığı koltuklarını paylaşmak değil biz bu ülke için, bütün halklar için demokrasi talep ediyoruz. Bugünkü açıklamamızdaki espri de budur. Demokrasi safında saf tutacağız. Özgürlükleri hayata geçireceğiz. Önümüzdeki dönem için küçük hesaplarımız yok, büyük bir Türkiye’yi, büyük bir demokratik cumhuriyeti, ülkeyi nasıl inşaa edeceğiz diye adımlarımızı atıyoruz” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG