Erişilebilirlik

Her Çocuğa Enstrüman Çalmayı Öğretmek Mümkün mü?


“Çocuklar daha okula başlamadan kolaylıkla müzik aleti çalmayı öğrenebilir”. Bu, Suzuki müzik tekniğini geliştirenler tarafından savunulan bir görüş. Yine bu tekniğe göre çocuklar, müziği notalarla değil, dinleyerek öğreniyor.

5 yaşındaki Hannah Mei Steury, keman derslerine iki ay önce başlamış. Öğretmeni Stephanie Flack, Hannah’nın kısa zamanda bir çocuk şarkısı öğrendiğini söylüyor: “Bu çocuk şarkısı çok kolay, dinleyerek öğrenebiliyorlar. İlk öğrendikleri şeyler elbette kemanı ve yayı doğru şekilde tutmak. Sonra da şarkılara geçiyorlar.”

Hannah’nın annesi Judy Steury, kızının gösterdiği başarıdan memnun: “Çok hızlı ilerliyor. Müzikle o kadar ilgili ki artık arabada bile hep şarkı mırıldanıyor.”

Öğretmen Flack de küçükken Suzuki tekniğiyle enstrüman çalmayı öğrenmiş: “Bu metotla müzik aleti çalmak çok kolay.”

Flack’ın kızı Shannon daha zor parçalar çalabiliyor. Shannon klasik müzik seviyor: “Klasik müzikte, parçaları istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz. Ben tempoyu değiştiririm, biraz da daha yüksek perdeden çalarım.”

Suzuki metodu 50 yılı aşkın bir süre önce Japon keman sanatçısı Shiniçi Suzuki tarafından geliştirildi. Suzuki tüm çocukların enstrüman çalabileceğine inanıyordu.

Rhonda Cole, Suzuki’nin Amerika’daki ilk öğrencileri arasındaydı. Keman dersi veren Cole, özellikle çocuklara müzik öğretmenin çok zevkli olduğunu söylüyor: “Çocuklar müziğe karşı çok daha duyarlı.”

Çocuklar zamanla notaları da öğrenerek çok daha karmaşık parçalar çalabiliyor. Divya Kumaran, Suzuki metoduyla öğrendiği müziğin kendisine yeni ufuklar açtığını söylüyor: “Bir parçayı hatasız çaldığınızda kendinizi harika hissediyorsunuz.”

Suzuki metodu öğrenciler arasında rekabeti körüklemiyor, aksine birlikte çalışmalarını teşvik ediyor.

Ailelerden müzikten anlamasalar da, çocuklarına destek olmaları bekleniyor.

Kathy Adams her gün oğluna eşlik ediyor: “Müzik dinlemek gerçekten çok hoşuma gidiyor. Jared gerçekten iyi çalıyor ve keman için çok iyi bir kulağı var.”

Jared, kısa süre önce dünyaca ünlü keman sanatçısı Joshua Bell’den imza almış: “Joshua Bell bence bir dahi. İmza almak için yanına gittiğimde o kadar heyecanlandım ki, ne söylediğimi bile hatırlamıyorum.”

9 yıldır müzik dersleri veren Stephanie Flack hala öğrencileri kadar heyecanlı: “Müziğe duydukları ilgi ve müzikten aldıkları keyif beni çok mutlu ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG