Erişilebilirlik

Hibrit Araçlar Nasıl Daha Cazip Hale Gelebilir?


Hibrit Araçlar Nasıl Daha Cazip Hale Gelebilir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Fransız ve İngiliz yetkililer, büyük kentlerdeki hava kirliliğiyle mücadele edebilmek için 2040 yılına kadar benzin ve mazotla çalışan yeni otomobil satışlarını yasaklayacaklarını açıkladı. Bu kararın hala beklenen seviyeye erişmeyen hibrit ve elektrikli otomobil satışlarını canlandırması bekleniyor. Öte yandan otomotiv firmaları, çevre dostu araçları tüketicilere daha cazip hale getirmek için büyük çaba sarfediyor. California Üniversitesi’nden araştırmacılar, araç içine yerleştirilen bilgisayarların elektrikli otomobillerin randımanını arttıracağı görüşünde.

Elektrikli motorlar, fosil yakıtlarla çalışan motorların yerini yavaş da olsa alacağa benziyor.

Hakan Samuelsson, ”2019‘dan sonra piyasaya süreceğimiz tüm araçlar elektrikli olacak. Birinci adım, fren yapmada harcanan enerjinin hibrit sisteme geri kazanılması. İkinci adım, zaten şimdiden piyasada olan ikiz motor sistemi. Sadece elektrikle işleyen sisteme geçiş,” diyor.

Piyasada mevcut hibrit elektrikli araçlardaki elektrik ve benzin motoru, aracın hızı ve ihtiyaç duyduğu güce bağlı olarak dönüşümlü çalışıyor.

California Üniversitesi’nden uzmanlarsa sistemin daha çok geliştirilebileceği görüşünde.

Matt Barth, ”Aracın sadece sensörlerine ulaşan verilere değil, dışarıdan elde edilen verilere de bakmayı öneriyoruz. Örneğin trafik sinyal verileri ve sürücülerin araç sürüş alışkanlıkları gibi,” diyor.

Uzmanlar, benzin ve elektrik motoru arasındaki geçişlerin zamanlamasını daha iyi ayarlamak için sürücü alışkanlıklarını analiz eden güçlü algoritmalar kullanılacağını söylüyor.

Barth, ”Bence bu algoritmalar üç, beş yıl içinde kullanılır hale gelecek, çünkü elimizde zaten veriler ve iletişim becerileri mevcut. Tek yapılması gereken, otomobilleri daha akıllı hale getirerek bu verileri kullanmalarını sağlamak,” diyor.

Uzmanlar, daha gelişmiş algoritmaların, hibrit elektrikli araçların yüzde 30‘dan fazla yakıt tasarrufu yapmasını sağlayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG