Erişilebilirlik

Hindistan’da Tecavüz Sanıkları Mahkemeye Çıkarıldı


Yeni Delhi’de bir kız öğrenciye otobüste tecavüz edip öldürmekle suçlanan beş sanık mahkemeye çıkarıldı

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de 23 yaşındaki otobüste arkadaşıyla birlikte seyahat eden bir kız öğrenciye tecavüz edip öldürmekle suçlanan beş sanığın davası başladı.
Sanıklar hızlandırılmış yargı sürecinden geçiyor.

Tecavüz skandalı Hindistan’da büyük tartışmalar yaratmakla birlikte bugün sanıkların yargılanmasına sessiz bir şekilde başlandı, duruşma salonuna kısıtlı sayıda gazeteci alındı.

Savunma avukatları, sanıkların suçlarını itiraf etmeleri için polis tarafından işkence gördüklerini belirtiyor.

Savcılar, DNA testinin, telefon kayıtlarının ve kurbanın ifadesinin suçluların suçunu kanıtladığına inanıyor. Başsavcı, beş sanık için de idam cezası isteyeceğini belirtti. Altıncı sanık, 18 yaşından küçük olduğu iddiasıyla çocuk mahkemesinde yargılanacak.

Hızlandırılmış mahkemeler, Hindistan’ın yavaş adalet sisteminin önüne geçmek için kurulmuştu. Dün devlete ait bir komisyon, Hint adalet sisteminin kadınlara karşı işlenen suçlarla ilgili elden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

16 Aralık’ta gerçekleşen vahşi saldırı, halkın büyük öfkesine neden olmuştu. Sanıklar, 23 yaşındaki kız öğrenci ve erkek arkadaşını bir demir çubukla dövdükten sonra, kıza vahşi bir şekilde tecavüz ettikten sonra iki kurbanı da otobüsten dışarı atmıştı. Polisin olaya geç ve isteksiz müdahalesi de büyük tartışmalara yol açtı.

Kimliği açıklanmayan tecavüz kurbanı, iç organlarındaki hasardan dolayı 29 Aralık’ta Singapur’da tedavi görmek için gönderildiği hastanede hayatını kaybetmişti.

Kurbanın ölümünden sonra halkın öfkesi daha da artmıştı. Ülke genelinde yapılan gösterilerde halk, daha katı tecavüz kanunları, polis reformları, ve toplumda kadına bakış açısında değişiklik gibi taleplerde bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG