Erişilebilirlik

HIV Pozitif Kişilerde Neden Erken Bunama Görülüyor?


Bilimadamları, HIV pozitif kişilerin %50’sinden fazlasında görülen erken bunama ve depresyon benzeri semptomların nedenini belirledi. Bu buluş, kalıcı tedavilerin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

AIDS’e yol açan HIV virüsü, bulaştığı kişilerin kan dolaşımına karışarak beyne kadar ulaşıyor. Yeni bir araştırma, beynin virüs için bir depo haline dönüştüğünü, bunun sonucu olarak da beyin hücrelerinin çalışmasını sağlayan proteinleri olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Bir süre sonra bu hücreler tamamen etkisiz hale geliyor ve erken bunamaya yol açıyor.

Georgetown Üniversitesi'nden Alessia Bachis, “HIV’ye karşı ilaç kullananların kanında virüs belirlenmese de aslında virüs hala beyinde duruyor ve hücrelere zarar veriyor. Zamanla da bu hücreleri yok ediyor,” diyor.

Georgetown Üniversitesi AIDS merkezi uzmanlarından Alessia Bachis, hastalığa yol açan virüsü araştırıyor. Bachis ve ekibi HIV taşıyan kişilerin beyin hücrelerinin hasarlı olduğunu belirledi. Bu hasar, hızlı yaşlanma sürecine işaret ediyor.

Guy Eakin, Amerika Sağlık Yardımları Vakfı Bilim İşleri Başkan Yardımcısı. Vakıf, ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıklara tedavi arıyor: “HIV vücutta birikerek, proteinlerin pozitif faaliyetlerini olumsuz yönde etkiliyor. Proteinler bir süre sonra zararlı hale dönüşünce de beyin hücrelerini zehirlemeye başlıyor.”

Alessia Bachis, “Bu son derece zararlı bir durum. Parkinson’s ile Alzheimer’s hastalıklarının tek bir kişide toplandığını düşünün. İlerleyen dönemlerinde hastalar koma benzeri bir duruma düşüyor,” diyor.

HIV’ye karşı ilaç kullanan hastaların %2 ila %3’ü, erken bunamanın en ağır şekline yakalanıyor. Tedavi edilmeyenlerin %30’unda bu semptomlar görülüyor.

Bachis, son araştırmanın tedavi aşamasında önemli bir adım olduğu görüşünde: “Bu, HIV ilaçları kullananlara verilecek yeni bir ilaç geliştirilmesini sağlayabilir.”

Eakin de aynı görüşte: “Eğer işe ilaç firmaları açısından bakarsak, iki hastalığı tek bir ilaçla tedavi edebilecek duruma gelmek onların da işini kolaylaştırır.”

HIV ilaçları sayesinde bu virüsü taşıyanların ömrü uzuyor, bu nedenle erken bunamaya karşı bulunacak ilaçlar daha da önem kazanıyor.

HIV Pozitif Kişilerde Neden Erken Bunama Görülüyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG