Erişilebilirlik

PKK Bombalı Saldırıyı Üstlenmedi


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6 kişinin hayatını kaybettiği ve 81 kişinin yaralandığı İstiklal Caddesi’ndeki patlamaya ilişkin, “olayın failinin gözaltına alındığını” belirterek, “Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde, PKK/PYD terör örgütü” dedi. İddiaları yalanlayan PKK, sivilleri hedef almadığını savundu. PYD/YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri'nden de ''Saldırıyla ilgimiz yok'' açıklaması geldi.

Olay yerinde incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yapan Soylu, “Bu eylemi gerçekleştirenlerin bize ne mesaj vermek istediklerini biliyoruz. Biz bu mesajı aldık. Hiç merak etmesinler, karşılığını daha ağır vereceğiz. Bugün Amerika tarafından yapılan taziye mesajını da katilin olay yerine ilk gelenlerden birisi olduğu gibi değerlendirmenin esas olduğunu ben düşünüyorum ve bu mesajın da karşılığı çok net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Yakın bir zamanda da görülecektir Allah'ın izniyle” dedi.

“Eylemin talimatının Kobani'den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var”

İçişleri Bakanı, eylemin gerçekleştiği andan itibaren İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile tüm birimlerin, kaynaklandığı yer, talimatın alındığı yer ve eylemi gerçekleştirenlerle ilgili çalışma yaptığını aktardı.

Beyoğlu Patlaması Failini Gözaltına Aldılar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Soylu, “İlk değerlendirmelerden itibaren aynı iz üstündeyiz. Eylemin talimatının Kobani'den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin'den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Ve yine elbette ki bu olay hiç olmasaydı, hiç can kaybımız olmasaydı ama şu anda sınırın ötesinde binlerce kahramanımız, sınırın içerisinde dağlarda binlerce kahramanımız, şehirlerin içerisinde binlerce kahramanımız sadece terörü engellemekle mücadele ediyor. Biraz önce olayı yapan, bombayı bırakan kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzün ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ondan önce yaklaşık 21 kişi daha gözaltına alınmıştı” ifadelerini kullandı.

"Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü"

İçişleri Bakanı Soylu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde, PKK/PYD terör örgütü. Ve tekrar söylüyorum. Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bize bu acıyı yaşatanların daha misli ve kat kat acıyı yaşayabilecekleri bir karşılığı yakın bir zamanda onlara göstereceğiz. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Mekanları cennet olsun. Ailelerinin, yakınlarının, dostlarının ve milletimizin başı sağ olsun.”

PKK saldırıyı üstlenmedi

PKK'nın bu sabah internet sitesinde yaptığı açıklamada ise dün İstanbul'da düzenlenen bombalı saldırıyla ilgisi olduğu suçlamalarını yalanlayarak, sivilleri hedef almadığını savunduğu kaydedildi.

Reuters haber ajansına göre PKK açıklamada, Türkiye'nin altı kişinin hayatını kaybettiği patlamadan kendisinin ve Suriyeli Kürt YPG milislerinin sorumlu olduğu yönündeki iddialarını yalanlayarak, "Sivilleri herhangi bir şekilde hedef almamız söz konusu değil" dedi.

SDG: “İlgimiz yok”

PYD/YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) de saldırıyla bağlantıları olmadığı açıklaması geldi. SDG Genel Komutanı Mazlum Ebdi, İstanbul’da pazar günü düzenlenen bombalı saldırı ile hiçbir ilgilerinin olmadığını açıkladı.

Ebdi, Twitter hesabında yaptığı açıklamada “Güçlerimizin İstanbul saldırısı ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirtiyor, güçlerimizi suçlayan iddiaları reddediyoruz” dedi.

Üst düzey bir Türk yetkili ise Reuters'a yaptığı açıklamada saldırıyı gerçekleştiren kişinin Kürt militanlarla bağlantılı olduğuna inandıklarını ancak IŞİD bağlantısını göz ardı etmediklerini söyledi.

"81 yaralıdan 50'si taburcu edildi"

İçişleri Bakanı Soylu, patlama nedeniyle hayatını kaybeden 6 kişinin kimliklerini de açıkladı. Soylu, patlama nedeniyle 1984 İstanbul doğumlu Arzu Özsoy ve 2007 Ereğli doğumlu kızı Yağmur Uçar, 1988 Palu doğumlu Yusuf Meydan, 2013 Seyhan doğumlu Ecrin Meydan, 1982 Gümüşhane doğumlu Adem Topkara ile 1995 Rize doğumlu eşi Mukaddes Elif Topkara’nın hayatını kaybettiğini bildirdi.

İstiklal Caddesi'nden Patlama Sonrası İzlenim
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Saldırıda 81 yaralının olduğu ve 50 kişinin taburcu edildiği bilgisini paylaşan Soylu, “Bunların bir bölümü kulak çınlamasıyla tedbiren hastanede tuttuğumuz kardeşlerimizdi. Doktorlarımız gidebilirler dedikten sonra hepsi evlerine intikal ettiler. 5 yaralımız şu anda yoğun bakımda. 2 yaralımızın durumu da ağır” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG