Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye'deki rejim unsurlarının İdlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüştüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı’na göre Akar, Rejimin saldırılarına son vermesi ve Astana Süreci kapsamında belirlenen İdlib sınırına derhal geri çekilmesi için Rusya’dan etkin ve kararlı tedbirler almasını beklediklerini bildirdi.
Akar, "Rejim, Astana Mutabakatı’na aykırı bir şekilde İdlib’in güneyinde kontrol alanını genişletmeye çalışıyor" dedi.
Akar can kayıplarını ve insani sorunları arttıran saldırıların Türkiye’nin gözlem noktalarının güvenliği için de risk oluşturduğunu ve devriye faaliyetlerini aksattığını kaydetti.
İdlib ateşkesi tehdit altında mı?
Suriyeli muhalifler, Cuma günü ülkenin kuzey batısındaki toprakları hükümet güçlerinden geri almak için karşı operasyon başlattı. Suriye hükümeti operasyonlarını 2017 yılının Mayıs ayında Türkiye, Rusya ve İran tarafından ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ olarak ilan edilen bölgeye yönelik yürütüyor.
İsyancılar ve ordu arasındaki bu son çatışmalar, Rusya ve Türkiye arasında Eylül ayında yapılan ateşkesi tehlikeye atıyor. İsyancıların ellerindeki bölge İdlib vilayetinin büyük kısmını ve ülkenin kuzey batı ucundaki Hama’nın bir bölümümünü kapsıyor. Bu alanlar sekiz yıl süren iç savaşta hükümet karşıtı muhaliflerin elindeki son bölgeler.
Çavuşoğlu ve Lavrov telefonda görüştü
Perşembe günü Anadolu Ajansı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefonda görüştüğünü ve İdlib’e yönelik hükümet saldırılarının durmasını istediğini bildirdi. Habere göre Lavrov, Çavuşoğlu’na hükümetin İdlib’deki saldırılarını durdurduğunu söyledi.
Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın telefon görüşmesiyle ilgili yayınladığı notta Rusya’nın saldırıları durdurma sözü verdiği belirtilmedi. Notta yalnızca iki bakanın İdlib meselesini ve Suriye’nin toprak bütünlüğü için teröristlere karşı savaşmanın önemini konuştukları kaydedildi.
Suriye devletine ait El İkbariye televizyonu, ordunun isyancıların Kefrenbude ilçesine yönelik saldırısını püskürttüğünü aktardı. Hükümet güçleri burayı üç gün önce düzenledikleri operasyonla ele geçirmiş ve isyancıların bulundukları bölgenin güneyine doğru ilerlemişti.
Ancak merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, El Kaide’yle bağlantılı Tahrir El Şam örgütünden isyancıların bölgede ilerlediklerini ve hükümet güçleriyle yoğun çatışmalar yaşandığını, ordunun buraya hava saldırısı düzenlediğini belirtti.
Ulusal Kurtuluş Örgütü adlı muhalif çatı grubun sözcüsü Naci el Mustafa, hükümet saldırılarının ardından farklı gruplardan muhaliflerin Kefrenbude ilçesine karşı saldırıya hazırlandıklarını söylemişti ve hükümet güçlerinin operasyonları sırasında kayıplar verdiğini kaydetmişti.
Kefrenbude isyancıların hakim olduğu bölgenin ilk savunma hattını oluşturmuş oldu. Burasının, Çarşamba günü hükümet tarafından ele geçirilmesi hükümet güçlerinin doğuya ilerlemesine ve Kalat El Madik kasabasının kontrolünü ellerine geçirmelerine neden olmuştu.
BM Güvenlik Konseyi İdlib İçin Toplanacak
BM Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü İdlib’deki şiddet olaylarını görüşmek üzere toplanması bekleniyor. BM yetkilileri geçen hafta başlayan çatışmaların bölgede 150 bin kişinin yer değiştirmesine neden olduğunu tahmin ediyor.
Dünya Gıda Programı sözcülerinden Herve Verhoosel, Cuma günü güvenlik koşullarından dolayı bölgede 47 bin 500 kişiye gıda dağıtımını birkaç günlüğüne durdurduklarını bildirdi. Yardımın kesilmesi İdlib’in güneyinde çatışmaların yoğun olduğu bölgenin yakınındaki birçok kasabada yaşayanları etkiliyor.