Erişilebilirlik

Akar: 'İdlib'de Rusya ile Ortak Devriyeler 15 Mart'ta Başlayacak'


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "15 Mart’ta M4 karayolunda ortak devriyeler başlayacak. Dileğimiz bunun bir şekilde sürdürülebilmesi. Ateşkes bozulur, saldırılar devam ederse biz bıraktığımız yerden başlamaya, rejimin de canını yakmaya devam edeceğimizi söyledik" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde Akar ve komuta kademesinde Aselsan'a dün yapılan ziyarete ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Burada Akar'ın dünkü ziyarette Suriye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Açıklamaya göre; Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) halkı ve ülke güvenliği için kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğini anlattı.

İdlib’de geçtiğimiz Mayıs ayından beri bin 500 sivilin hayatını kaybettiğini söyleyen Akar, büyük bölümünü kadın ve çocukların oluşturduğu bir milyon 400 bin civarında masum insanın da evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Son olarak Moskova Mutabakatı kapsamındaki faaliyetleri devam ettirdiklerini belirten Akar, “Bunu iyi okumak, anlamak lazım. Bunun hem ülkemizin hem çevremizin hem de Suriye’de eza, cefa çeken kardeşlerimizin lehine olduğunu görmemiz lazım. Önceki gün Rusya Savunma Bakanı ile telefon görüşmemiz oldu, olumlu geçti. Rus askeri heyeti geldi, görüşmeler devam ediyor. Büyük oranda mutabakat sağladık. Şu anda saldırılar durdu, ateşkes devam ediyor. 15 Mart’ta M4 karayolunda ortak devriyeler başlayacak. Dileğimiz bunun bir şekilde sürdürülebilmesi. Ateşkes bozulur, saldırılar devam ederse biz bıraktığımız yerden başlamaya, Rejimin (Suriye) de canını yakmaya devam edeceğimizi söyledik, söylemeye devam ediyoruz. İdlib’de tüm unsurlarımızla mevcudiyetimiz devam ediyor. Herhangi bir çekilme söz konusu değil, birliklerimiz, unsurlarımız yerlerini muhafaza ediyorlar" dedi.

Akar, Barış Pınarı Harekatı bölgesi ifadesiyle Suriye'de Fırat Nehri'nin batısını kast ederek, “Orada hem Ruslar'la, hem Amerikalılarla bir mutabakatımız var. Hem Ruslar hem ABD’liler mutabakata sadık kalıyor, bir yere kadar bizimle beraber gidiyorlar ama orada bir şekilde kontrol edemedikleri, kontrol etmedikleri, kontrol etmek istemedikleri bir takım gruplar var. Bunlardan da geçtiğimiz on gün içinde 100’e yakın YPG/PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi. Oraya girmeye teşebbüs ediyor, rahatı, huzuru bozmaya çalışıyorlar" ifadesini kullandı. Akar, TSK'nın söz konusu bölgede 145 kilometre genişliği, 30 kilometre derinlikteki istikrar oluşturarak oradaki insanlara insanca yaşamaları olanağını sağlamaya çalıştığını dile getirdi.

Türkiye'nin Irak’ın kuzeyinde de operasyonlar yapıldığını kaydeden Akar, "Önceki gün MİT ile koordineli bir şekilde Hava Kuvvetlerimizin yaptığı bir operasyonla biri KCK’nın sözde yönetim kurulunda, en başlardaki bir kadın olmak üzere 5 terörist etkisiz hale getirildi” açıklaması yaptı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG