Erişilebilirlik

İdlib’deki Rus saldırılarında 8 cihatçı grup üyesi öldü


2018'de İdlib vilayetindeki Heyet Tahrir el Şam savaşçıları
2018'de İdlib vilayetindeki Heyet Tahrir el Şam savaşçıları

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bugün erken saatlerde Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib şehrinde Heyet Tahrir el Şam'a (HTŞ) ait bir üssü hedef alan Rus hava saldırılarında en az 8 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

SOHR Direktörü Rami Abdel Rahman, "Rus savaş uçakları, İdlib şehrinin batı eteklerinde Heyet Tahrir el Şam'a (HTŞ) ait bir askeri üssü hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırıda en az 8 savaşçı öldü" dedi.

Suriye içindeki geniş bir kaynak ağına dayanan İngiltere merkezli gözlemci, saldırılarda çok sayıda savaşçının yaralandığını ve bazılarının durumunun kritik olduğunu söyledi.

El Kaide’nin Suriye kolunun eski bir uzantısı olan cihatçı grup HTŞ, İdlib vilayetinin bazı bölgelerini kontrol ediyor. HTŞ kontrolundeki bölgeler, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat yönetimine karşı silahlı muhalefetin son kaleleri.

HTŞ ayrıca komşu Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerinin bazı bölgelerini de kontrol ediyor. Bölgedeki bir AFP muhabiri, cihatçı grubun gece yarısından kısa bir süre sonra gelen saldırılar sonrası bölgeyi kordon altına aldığını söyledi.

Rusya, yıllardır İdlib’i hedef alıyor. Suriye'deki iç savaş, hükümetin barışçıl gösterilere uyguladığı baskının tırmanarak ölümcül bir çatışmaya dönüşmesiyle 2011 yılında başladı. Savaş, yabancı güçleri ve küresel cihatçıları bölgeye çekti.

Şam'ın önemli bir müttefiki olan Moskova, 2015'ten bu yana Suriye'ye müdahale ederek savaşın gidişatının Esat rejimi lehine dönmesine yardımcı oldu.

SOHR, 5 Ağustos'ta Rus savaş uçaklarının İdlib kentinin dış mahallelerine saldırısında üç sivilin öldüğünü açıkladı.

25 Haziran'da Rusya'nın İdlib vilayetinde düzenlediği hava saldırılarında 9'u sivil olmak üzere en az 13 kişi hayatını kaybetti. SOHR, saldırının yıl içindeki en ölümcül saldırı olduğunu belirtmişti.

Gözlemci, Uygurların çoğunlukta olduğu cihatçı bir grup olan Türkistan İslam Partisi'nin bir üyesinin de en az 30 sivili yaralayan bu saldırılarda öldürülen dört savaşçı arasında yer aldığını söylemişti.

Rusya ve İran'ın desteğiyle Şam, çatışmanın başlarında isyancılara kaybettiği toprakların çoğunu geri aldı. Suriye'deki savaşta, yarım milyondan fazla insan öldü ve ülke nüfusunun yarısı, evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Muhaliflerin kontrolundeki İdlib bölgesinin yaklaşık 3 milyon nüfusu var. İdlib’de yaşayanların neredeyse yarısı ülkenin başka bölgelerden yerlerinden edilmiş.

Şam'ın müttefiki Moskova ve muhaliflerin destekçisi Ankara, 2020’de Suriye'nin kuzeybatısında bir ateşkes anlaşmasına aracılık etmişti. Anlaşma, bölgede ara ara çatışmalara rağmen büyük ölçüde uygulanıyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze protestoları eşliğinde ABD Kongresi’nde ifade veriyor - 21 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG