Erişilebilirlik

İHA'lar Acil Tıbbi Durumlarda Kullanılabilir mi?


İHA'lar Acil Tıbbi Durumlarda Kullanılabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Maryland eyaletindeki Chesapeake Körfezi üzerinde uçan akülü bir İHA yani insansız hava aracı, bölgeye acil ilaç teslimatı yaptı. Arabayla iki buçuk saat sürecek yolu, İHA sadece 20 dakikada aldı.

Bu Maryland Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir deneme uçuşuydu.

Araştırmacı Matt Scassero, bu başarıyı, “Harika bir deneme uçuşu oldu. Hastane yetkilileri, Federal Havacılık Dairesi, eyalet yetkilileri, herkes İHA ile neler yapılabileceğini göstermekten çok mutlu. Şimdi sınırları daha genişletmeye ve daha fazlasını yapmaya başlayabiliriz” sözleriyle tanımlıyor.

Bir hastanın hayatının kilometrelerce uzaktaki ilaçlara bağlı olduğu deprem veya sel gibi acil durumlarda İHA’ların işe yarayacakları açık.

Araştırmacılar, İHA’ların acil durumlar için en iyi çözüm olduğunu ancak hala bazı yasal engeller bulunduğunu söylüyor. Bunlardan biri İHA’ların görüş mesafesinin dışına çıkmasının yasak oluşu.

Federal Havacılık Dairesi, Amerikan hava sahasında yaşanan birçok İHA ve uçak kazasından sonra İHA’ların uçuş operatörünün görüş mesafesinden çıkmasını yasakladı. Bu da, İHA’ların uçuş menzilini büyük ölçüde daralttı.

Ancak Scassero'ya göre İHA’lar esas uzak mesafelere uçtuklarında ve görüş mesafesinden çıktıklarında verimli olmaya başlıyor.

Chesapeake Körfezi’ne yapılan deneme uçuşunda, İHA’yı bir helikopter takip etti.

Yasaların yumuşatılmasını bekleyen araştırmacılar, bir yandan da İHA’ların kullanım alanını genişletmeyi planlıyor. Bunlardan biri, organ nakli için organ teslimatı.

Bunun için araştırmacılar, İHA'larda soğutma sistemi oluşturmak amacıyla pervaneli ve benzinli daha büyük İHA’ları test etmeye başlamış. Bunlar daha ağır yük taşıyabiliyor ve daha uzağa uçabiliyor.

Araştırmacılar, üzerinde çalıştıkları yeni teknolojinin, İHA’ların daha geniş kullanımı yasal hale geldiğinde hazır olmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG