Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl, 87 yaşında hayatını kaybetti. Haberi Bild gazetesi duyurdu. Kohl, iki Almanya’nın birleşmesinin mimarı olarak biliniyor.
1982 ile 1998 yılları arasında başbakanlık yaparak savaş sonrası dönemde en uzun süre bu koltukta oturan Şansölye olan Helmut Kohl, Avrupa Birliği’nin tek para birimine geçişinin arkasındaki güçtü.
1973'te Kohl muhafazakar Hristiyan Demokrat Birliği'nin başkanlığına seçildi. 1976'da başbakanlık seçimini kaybetti. 1982'de koalisyonun çökmesinin ardından başbakanlık koltuğuna oturdu.
16 yıl boyunca bu koltukta oturmayı başardı.
Başbakanlığının en görkemli yılları 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılması dönemi oldu. Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesi için yürttüğü çaba sonuç verdi ve iki Almanya Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989'da yıkılmasıyla birleşmiş oldu.
Ancak bu birleşme sonrası ekonomik gelişmeler tahmin ettiği gibi olmadı. Ekonominin düzelmesi tahmin ettiğinden daha yavaş ve daha acı verici oldu.
Kohl, 1998'deki seçimleri Sosyal Demokrat Gerhard Schröder'e kaybetti.
2000 yılında ise partisinin fahri başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı. Nedeni ise başbakanlığı sırasında 1 milyon dolar nakit bağışı kabul ettiğini açıklamsıydı. Paranın kimden geldiğini bağışlayanlara söz verdiği gerekçesiyle açıklamadı.
1989'da doğu Almanya'dan kabineye aldığı utangaç fizikçi günümüzün Almanya Başbakanı Angele Merkel de Kohl'e sırtını döndü.
Merkel, ölüm haberinin ardından yaptığı açıklamada Kohl’ün kendisinin hayat yolunu kesin olarak değiştirdiğini söyledi ve “doğru zamanda doru kişiydi” dedi.
Fahri başkanlıktan ayrıldıktan bir yıl sonra ilk eşi intihar etti. En büyük oğlu daha sonra Kohl'ü ihmalkarlıkla suçlayacaktı.
Kohl, 2008’te kötü bir şekilde düştükten sonra tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı. Artık zorlukla da konuşuyordu.
Nadiren kamuoyunun önüne çıktı. İkinci eşi Maike Kohl Richter Alman medyasında Kohl'u, arkadaşları ve çocuklarından uzak tutmakla eleştirildi.
2012'de başbakan oluşunun 30.yılında yaptığı konuşmada, "Avrupa bir daha asla savaşa sürüklenemez. Avrupa'nın birliği yolunda kararlı olmalıyız.Sahip olduğumuz zamanı iyi kullanalım" demişti.
Avrupa Birliği'ne verdiği önemle de hatırlanan Kohl, Türkiye'nin üyeliğine ise pek de sıcak bakmayan bir isim olarak biliniyordu.