Erişilebilirlik

İki Parti Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden Çekildi


Goran ve Kürdistan İslami Grup adlı iki muhalefet partisi Irak’ın kuzeyindeki yarı özerk Kürt bölgesel yönetiminden (IKBY) çekildi.

Konuyla ilgili açıklama parti kaynakları tarafından yapıldı.

İki partinin çekilme kararı, bölgede iki gündür yaşanan şiddet olaylarının ardından geldi. Kürt göstericiler, yıllardır devam eden kemer sıkma tedbirleri ve kamu sektöründe ödenmeyen maaşları protesto ediyordu.

Bölgedeki gerilim Bağdat’taki merkezi hükümetin IKYB’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenlemesinin ardından sert önlemleri hayata geçirmesiyle artmış durumda.

Eylül ayındaki referandumdan büyük bir çoğunlukla bağımsızlık kararı çıkmıştı. Bağdat’ın sert uyarılarına rağmen çıkan bu netice, topraklarında önemli oranda Kürt nüfusu barındıran İran ve Türkiye’yi alarma geçirmişti.

Muhalefet partileri protestocuların taleplerini desteklediklerini belirtti ancak iki gündür süren ve can kayıplarının olduğu protestoların ardından sükunet çağrısında bulundu.

Yerel yetkililere göre, protestolar sırasında Kürt güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda en az 3 kişi hayatını kaybetti, 80’in üzerinde kişi de yaralandı.

Protestocular Pazartesi ve Salı günleri ayrıca, Süleymaniye kentinde ana siyasi partilerin bazı ofislerine saldırdı.

Süleymaniye’de bugün ciddi boyutta bir protesto gösterisi olmadı ancak dünkü şiddet olaylarından sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağını uygulamak için bölgeye Erbil’den ek güvenlik güçleri konuşlandırıldı.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani dün Almanya’yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, protestocuların hayal kırıklıklarını anlayabildiğini ancak siyasi partilerin ofislerine saldırmanın “yarar sağlamadığını” kaydetti.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu’ndan (UNAMI) yapılan açıklamada da, gelişmelerden derin endişe duyulduğu ifade edilerek, soğukkanlı olunması çağrısı yapıldı.

UNAMI’nin açıklamasında, “İnsanlar şiddet içermeyen gösterilere katılma hakkına sahip ve yetkililerin de barışçıl protestocular dahil vatandaşlarını koruma sorumluluğu bulunuyor” denildi.

BM misyonu ayrıca, IKBY’den basın haklarına saygılı olmasını istedi. Kürt güvenlik güçleri özel bir Kürt televizyon kanalının yayınını kesmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG