Erişilebilirlik

İkinci Putin-Erdoğan Görüşmesi 3 Eylül’de


Uçak krizi sonrası ilk görüşmelerini 9 Ağustos’ta Saint Petersburg’da yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hangzhou kentinde yapılacak G-20 Zirvesi öncesinde bir kez daha biraraya gelecek.

Moskova merkezli Sputnik internet sitesinin, Rusya lideri Putin'in yardımcısı Yuriy Uşakov’a dayandırdığı habere göre, iki lider 3 Eylül’de görüşecek.

Putin’in Yardımcısı: “Görüşmede ortak enerji projeleri ile Suriye’deki son durum ele alınacak”

Rusya’nın eski Washington Büyükelçisi Uşakov'un verdiği bilgiye göre, Putin ve Erdoğan, Çin'in Hangzhou kentinde yapacakları görüşmede Akkuyu ve Türk Akımı gibi ortak enerji projelerinin yanı sıra Suriye'deki son durumu ve uluslararası terör tehdidiyle mücadeleyi ele alacak.

Rus uçağının düşürülmesini kast ederek “Malum olay nedeniyle zarar gören ilişkilerin normalleşme süreci devam ediyor” diyen Putin’in yardımcısı, Rusya'daki inşaat projelerinde Türk vatandaşlarının çalışması önündeki yasakların kaldırılmasının değerlendirildiğini söyledi.

Rusya Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye ziyaretini ertelemesi merak uyandırmıştı

26 Ağustos’ta Türkiye’ye gelmesi beklenen Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la yapacağı görüşmenin ertelenmesi aynı gün başlatılan Cerablus operasyonunun iki ülke arasında sorun yaratıp-yaratmadığı sorusunu gündeme getirmişti.

Ardından Rusya Devlet Başkanı’nın Sözcüsü Dimitriy Peskov’un Türkiye’deki beklentilerin aksine Putin’in 31 Ağustos’ta oynanacak Türkiye-Rusya milli futbol maçına katılmayacağı yönündeki açıklaması bu soruyu pekiştirmişti. Ancak Kremlin’den bugün gelen açıklama bu şüphelerin gerçekçi olmadığını gösterdi.

Dün İstanbul’da bir grup gazeteciyle biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye yönetiminin Cerablus operasyonundan haberi olup-olmadığı yönündeki bir soruya “Şam rejimi ile diplomatik ilişkimiz yok. Rusya aracılığıyla dolaylı olarak Şam’ın bilgisi oldu. Bundan eminiz” yanıtı vererek Moskova yönetimiyle Cerablus operasyonu hakkında bir fikir ayrılığı olmadığı mesajını vermişti.

Rusya’dan charter uçuşları 2 Eylül’de başlıyor

Bu arada Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi turizm alanında hız kazandı. Önceki gün Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Türkiye’ye yönelik charter uçuşlarını serbest bırakan kararnameyi imzalamasının ardından Rusya Tur Operatörleri Birliği, Türkiye’ye yönelik ilk charter uçuşlarının 2 Eylül’de başlayacağını açıkladı.

Rusya Devlet Televizyonu’na konuşan Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, 2017 yılında charter uçaklarının Türkiye'ye 5-5,5 milyon Rus turist taşımasını beklediklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG