Erişilebilirlik

İkinci tur için beş ülkede iki günle sınırlanan oy verme süresi uzatıldı


CHP'nin yurtdışında bazı ülkelerde seçimin ikinci turunda oy kullanılacak gün sayısının iki ye indirilmesine yaptığı itiraz, YSK tarafından kabul edildi.

Yurtdışında özellikle temsilciliklerden uzak oturan seçmenin oy kullanmak için seyahat etmesi gerekiyor, bu nedenle oy verilen gün sayısının az olmaması seçime katılımın açısından önem taşıyor.

İkinci tur için beş ülkede iki günle sınırlanan oy verme süresi uzatıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

İtirazın kabul edildiğini CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan açıkladı. Erkek Twitter'dan paylaştığı mesajda, "CHP olarak YSK’ya yaptığımız başvurumuz kabul edildi. ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de 20-24 Mayıs günlerinde seçmenler oylarını kullanabilecekler" dedi.

Yurter Özcan da, "Talebimiz kabul edilerek; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy verme süresi 20 Mayıs 24 Mayıs günleri arasında Yüksek Seçim Kurulu tarafından 5 güne çıkarılmıştır" mesajını paylaştı.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan itiraza dair daha önce yaptığı açıklamada, "AKP’nin 2. tur ile alakalı hiç de rahat olmadığını anlatmak için bunları yazıyorum. Karamsar olmayın lütfen. Size bir örnek: AKP sadece 5672 seçmenin olduğu JAPONYA’da bile sırf Kemal Kılıçdaroğlu en çok oyu aldığı için, oy kullanma gün sayısını azalttı. Bugün YSK’ya itirazımızı yaptık, gelişmeleri size bildireceğim" demişti.

Açıklamada, "Hatırlarsanız ABD’de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yüzde 80.4, Cumhuriyet Halk Partisine ise yüzde 60 oy çıkmıştı. Seçim başlamadan önce ikinci tura kalması halinde, ABD’de oy kullanma işleminin 5 gün olacağı bize iletilmişti. Hatta biz 5 gün için sandık görevlilerinin ve müşahitlerin isimlerini hazırlamıştık. Dün akşama kadar Washington Büyükelçilik ve Konsolosluk’ların websitesinde de 5 gün yazılıydı. Aniden YSK bunu değiştirdi ve 2 güne düşürdü. Gün sayısını azaltma işlemi ne tesadüf ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun rekor sayıda oy aldığı ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Japonya gibi ülkeler için kullanıldı" ifadelerine yer verilmişti.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı seçmenler için seçim süreci 20 Mayıs Cumartesi günü başlayacak. Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya'da oy verme süreci 20-24 Mayıs tarihleri arasında toplam 5 gün olarak açıklanmıştı. YSK'nın CHP tarafından yapılan itirazı kabul etmesiyle oy verme işleminin 5 gün süreceği ülkelere ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere de eklenmiş oldu.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG