Erişilebilirlik

“İklim Krizi Yasadışı Balıkçılığın Artmasına Yol Açtı”


Yasadışı balıkçılık, organize suçlarla yakından bağlantılı milyar dolarlık bir endüstriye dönüştü. Bu durum yalnızca çevresel değil, güvenlik açısından da büyük bir tehdit haline geldi.

Düşünce kuruluşu İngiliz Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nün raporuna göre, yasadışı ve denetimsiz balıkçılık yıllık 36,4 milyar dolarlık bir endüstri ve küresel balıkçılığın yüzde 33’üne denk geliyor.

İklim değişikliği dünya okyanuslarını ısındırdıkça balıklar daha soğuk ve derin sulara gidiyor. Ve suç operasyonları da bu bölgelere kayıyor.

“İklim Krizi Yasadışı Balıkçılığın Artmasına Yol Açtı”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

İngiliz Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Lauren Young,
“Balık sürüleri hareket ettikçe takip ediyorlar. Ticari deniz sınırlarını geçmeleri durumunda yasadışı balıkçıların da onların peşine düşeceğini tahmin ediyoruz” diyor.

Bu durum kıyı toplumlarında balıkçılığı olumsuz etkiliyor.

Young’a göre, “Geçim kaynakları daha kırılgan hale geldikçe daha fazla yasadışı balıkçılık faaliyetlerine bulaşabilirler. Narkotik, insan ticareti, işçi istismarı gibi diğer suç unsurlarıyla da bağ kurabilirler.”

Birçok yoksul ülkenin karasularını denetlemek için yeterince polisi yok. Afrika ve Güney Amerika’nın bazı bölümlerinde kıyı toplumları, Çin de dahil birçok yabancı teknenin balık stoklarını tükettiğini belirtiyor.

Kamerunlu balıkçı Alfred Ojah, son dönemlerde karşılaştıkları durumu şu sözlerle anlatıyor: “Çinliler burada değilken bir balıkçı denize gittiğinde en azından bir gün için yeterli balık tutabiliyordu. Ama son günlerde balıkçılar için durum gerçekten iyi değil. İşler zor.”

Çin başka denizlerde yasadışı faaliyetlere girdiğini reddediyor.

Amerika Sahil Güvenliği 2021’de yasadışı balıkçılığın korsan tehdidini dahi aştığını belirtiyor.

İngiliz Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nün raporu, ısınan Güney Çin Denizi’nin parlama noktası olabileceği uyarısında bulunuyor, zaten sınırları konusunda gerginlik yaşanan denizde sıkça silahlı çatışmalara girildiğine dikkat çekiyor.

Young, “Olayın çoğu Çin’in kendi ilan ettiği deniz sınırlarıyla ilgili. Bunu da silahlı balıkçı milislerle yapıyor. Ama buradaki gerilim iklim değişikliğiyle daha da artacak gibi. Bu da iklim değişikliğinin bu boyutta bir tehdit olarak belirmesi tahminleriyle uyumlu” diyor.

Bu ay Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler okyanusların korunmasıyla ilgili bir anlaşmaya vardı. Bu sayede geniş çaplı alanlar koruma altına alınacak.

Young’a göre, “Bu olumlu bir gelişme olsa da okyanusların daha fazla korunmasını amaçlıyoruz. Bunu uygulamak ve gözlemleyebilmek için imkanlarımızı arttırmalıyız.”

Rapor, iklim değişikliği tahminlerine dayanarak devletlere ve uluslararası kuruluşlara, yasadışı balıkçılıkla mücadele etmek için izleme yeteneklerini arttırma ve yasaları daha etkili uygulama çağrısı yapıyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG