Erişilebilirlik

IMF’den G-20 Çağrısı: ‘Milliyetçi Politikalardan Kaçının’


Uluslararası Para Fonu (IMF), G-20 ülkeleri liderlerini “dar görüşlü” milliyetçi politikalardan kaçınmaya ve ekonomiyle ticaret alanında aralarında varolan anlaşmazlıkları çözmek için üzerinde mutabık kalınan forumlarda birlikte çalışmaya çağırdı.

Başkan Donald Trump’ın Hamburg’da katılacağı ilk G-20 zirvesi öncesinde liderlere bir mesaj gönderen IMF, kurallar temelli ve açık bir ticaret sisteminin dünya refahı için hayati olduğunu belirtti.

IMF şu değerlendirmelerde bulundu: “Tarihin gösterdiği gibi, kazananı olmayan miyop politikalar takip etmek tüm ülkelere zarar verir. Çünkü ulusal politikalar kaçınılmaz olarak bir dizi hayati alanı etkileyerek, sınırlarını aşan etkilere neden olur. Dünya ekonomisi, siyasi liderler düzenli diyalog içerisine girdiğinde ve anlaşmazlıkları çözmek için üzerinde mutabık kalınmış mekanizmalar altında birlikte çalıştığında herkes için daha iyi işler.”

IMF’nin çok taraflı işbirliğinin muhafaza edilmesi mesajı, Trump yönetiminin ulusal güvenlik gerekçeleriyle çeliğe geniş boyutta yeni tarifeler ya da kotaları getirmeyi değerlendirdiği bir zamana denk geldi. Böyle bir adım, Dünya Ticaret Örgütü’nün 1995 yılında kurulmasından bu yana görülmedi.

IMF ayrıca, küresel ekonomik toparlanmanın bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 3,5 seviyesinde ilerlemeye devam ettiğini belirtti. Ancak bu tahminde, ticarette büyük çaplı bir aksama ihtimali hesaba katılmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG