Erişilebilirlik

IMF’nin Gündeminde Üç Ana Madde Öne Çıkıyor


IMF’nin Gündeminde Üç Ana Madde Öne Çıkıyor
IMF’nin Gündeminde Üç Ana Madde Öne Çıkıyor

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki siyasi karışıklıklar, artan kamu borçları, küreselleşmenin getirdiği yeni sıkıntılar, Washington’daki IMF Dünya Bankası toplantılarının ana gündem maddeleri. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’nın deprem, tsunami ve nükleer kaza gibi felaketler sonrasında karşı karşıya kaldığı gelişmeler de gündemin başında geliyor.


Washington’daki IMF- Dünya Bankası bahar toplantılarında gündemin başlıca maddeleri Japonya’daki felaketler ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerindeki siyasi isyanlar. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkan Yardımcısı Marcus Noland gündem hakkında şunları söylüyor: “Japonya ve siyasi isyanlar gündemin başlıca maddeleri, çünkü bu gelişmeler sadece bölgeyi değil tüm dünyayı etkileyecek.”

Bu etkilerden biri artan petrol fiyatları. Pahalılaşan petrol, küresel ekonomiyi yeniden yavaşlatabilir. Her ne kadar bu yıl, tüm dünyada ekonomik büyüme beklense de IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, bunun dengeli olmayacağını, Çin ve diğer gelişen ülkelerin Batı’ya oranla daha hızlı büyüyeceğini söyledi: “Kısa vadede Japonya ve uzun dönemde Avrupa ülkelerindeki durum çok önemli. Bu ülkelerden bazıları, kamu borçları ve finans sektöründeki sorunlar nedeniyle zor günler geçiriyor.”

Euro bölgesinin en yoksul ülkesi olan Portekiz, Yunanistan ve İrlanda’nın ardından dış yardım istedi. İspanya’nın da durumu tehlikede. IMF Başkanı bu sorunların, AB ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini gerekli kıldığını söylüyor: “İşbirliği ruhu hala var, ama bu mali krizden sonraki düzeyden daha düşük. Bu da beni kaygılandırıyor, çünkü daha fazla işbirliği gerekiyor.”

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de, küresel politikaların bireyler üzerindeki etkilerini dikkate alan yeni bir toplumsal sözleşme öneriyor: “Ülkeler, siyasi sistemleri ne olursa olsun, vatandaşlarının katılımı olmadan ve iyi bir yönetim yeteneği göstermeden başarılı şekilde kalkınamazlar. Bizim mesajımız, bu.”

Ekonomist Marcus Noland da şunları söylüyor: “Yapılması gereken birkaç iş var. Mesela IMF, Seul’de yapılan G20 zirvesinde belirlenen gündem çerçevesinde kendi reform sürecini hızlandırmalı ve küresel mali sistemi güçlendirmeli. Çünkü özellikle de gelişen ülkelerde olası mali krizlere, bu sistemin nasıl yanıt vereceği büyük önem taşıyor.”

Zoellick de “Hiçbir şey yapmamaktansa hata yapmak daha doğru” diyor. Dünya Bankası Başkanı, Ortadoğu’daki ülkeleri, işsizliği azaltacak reformları hızlandırmaya çağırıyor. Bunun yanı sıra uzun vadeli stratejiler hazırlamalarını istiyor.

IMF yetkilileri de küresel mali istikrarı güçlendirmek ve yoksullarla zenginler arasındaki gelir eşitsizliğini ortadan kaldırmak için piyasaların daha iyi denetlenmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG