Erişilebilirlik

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Türkiye’ye Eleştiri


İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, “Dünya Raporu 2017” adlı raporunda Türkiye’ye yönelik eleştiriler yer aldı.

Raporda 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’de cumhurbaşkanı ve hükümet tarafından bireysel hakların ve demokratik güvencelerin kısıtlanması amacıyla kullanıldığı ifade edildi.

Raporda geride kalan 6 aylık süreçte hükümetin çok sayıda gazeteci ile seçilmiş muhalefet milletvekillerini hapse attığı, onlarca medya kurumunu kapattığı, aralarında hakim savcı ve öğretmenlerin de bulunduğu 100 binden fazla çalışanı da görevden aldığına dikkat çekildi. Ayrıca çok sayıda sivl toplum kuruluşunun faaliyetlerinin de sonlandırıldığı ve adli kurumların üzerinde hükümet baskısının oluşturulduğu belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson raporda yer alan tespitler ile ilgili olarak “Türkiye’de hükümet darbe sonrası partiler üzeri bir uzlaşı ile demokrasiyi güçlendirmeye uğraşmak yerine, acımasızca muhalif sesleri kısmaya odaklandı” değerlendirmesini yaptı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü en az 241 kişinin hayatını kaybettiği, TBMM’nin uçaklar tarafından bombalandığı 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin sorumlu olarak gördüğü Fettullah Gülen cemaatinden çok sayıda kişiyi terör soruşturması kapsamında gözaltına aldığını ya da tutukladığını belirtti. Örgüt söz konusu tutuklama ve gözaltı işlemleri sırasında da işkence ve kötü muamele iddialarının gündeme geldiğine dikkat çekti.

Raporda 2016 yılı içerisinde Türkiye’nin güneydoğusunda devam eden çatışmalar dolayısıyla da çok sayıda insan hakları ihlali yaşandığı belirtiliyor. Örgüt aralarında milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bulunduğu çok sayıda Kürt kökenli politikacının da cezaevine atıldığını hatırlatıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca Türkiye’nin 2,7 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatırken AB ile üyelik görüşmeleri çerçevesinde sığınmacıların Yunanistan’dan geri alınmasını sağlayan bir anlaşmayı da kabul ettiğini belirtiyor. Raporda Türk güvenlik güçlerinin Suriye sınırında mültecileri geri çevirmeye çalıştığı bu noktada hayatını kaybeden sığınmacılar da olduğu ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG