Erişilebilirlik

HRW'den Türkiye’ye Nevruz Çağrısı


Iraklı Kürtler Duhok yakınlarındaki Akra kasabasında Nevruz'u kutluyor
Iraklı Kürtler Duhok yakınlarındaki Akra kasabasında Nevruz'u kutluyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) bugün yapılan açıklamada, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı silahlı bir grubun 20 Mart’ta Suriye'nin kuzeyindeki Cenderes kasabasındaki Nevruz kutlamaları sırasında açtığı ateş sonucu aynı aileden 4 sivilin hayatını kaybettiği belirtilerek, Ankara’ya olayla ilgili bağımsız ve şeffaf soruşturma açma çağrısında bulunuldu.

ÖSO’nun olayın sorumluluğunu üstlenmediği belirtilen açıklamada, HRW’nin Orta Doğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle’ın görüşlerine de yer verildi.

Coogle, "Bu cinayetler, Türk güçlerinin ve onların güçlendirdiği yerel Suriyeli grupların beş yılı aşkın süredir devam eden ve durdurulamayan insan hakları ihlallerinin ardından yaşandı. Türkiye bu savaşçıların kontrolu altındaki bölgelerde yaşayanları istismar etmelerine izin vererek, bu ihlallerin suç ortağı olma riskini göze aldı” diye konuştu.

HRW görgü tanıklarıyla konuştu

Olayda hayatını kaybeden kişilerden birinin kardeşiyle, olayın iki görgü tanığıyla ve Cenderes yakınlarındaki Afrin kentinde yerel bir insani yardım görevlisiyle konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca, cesetlerin fotoğraflarını ve çekilen videoları da inceledi.

Öldürülen 4 kişinin kimlikleri, 43 yaşındaki Farhan Din Othman, 38 yaşındaki İsmail Othman, 42 yaşındaki Muhammed Othman kardeşler ile İsmail'in 18 yaşındaki oğlu Muhammed olarak açıklandı. HRW, görgü tanıklarının saldırıyı gerçekleştiren grubun ÖSO’ya bağlı Ceyş El Şarkiye olduğunu söylediğini aktardı.

HRW açıklamasında Türkiye’ye yaşanan olayı soruşturması çağrısında bulunarak, “Türkiye ayrıca, tekrarlayan veya sistematik insan hakları ihlallerine ve uluslararası insani hukuk ihlallerine karışan ÖSO gruplarına verdiği tüm desteği kesmelidir” denildi.

Olayın detayları

HRW görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak yaşanan olayın detaylarına da açıklamasında yer verdi.

20 Mart’ta yerel saatle 19.00 civarında, depremden zarar gören Cenderes ve Afrin'deki Kürt aileleri Nevruz'u kutlarken, Ceyş El Şarkiye grubunun bir üyesi ile Farhan Din Othman arasında ailesinin evinin önünde sözlü bir tartışma çıktığı kaydedildi. Görgü tanıkları, Othman'dan Nevruz kutlamalarının bir parçası olarak çatıda yakılan ateşi söndürmesinin istendiğini ancak bu yapılmayınca silahlı grup üyesinin iki kişiyle geri döndüğünü aktardı.

Görgü tanıkları, silahlı grup üyelerinin Farhan Din Othman'a ve kargaşanın ne olduğunu görmek için dışarı çıkan diğer aile üyelerine gelişigüzel ateş ederek aileden 4 kişiyi öldürdüğünü, bazı aile üyelerinin de olayda yaralandığını anlattı.

Olay Barzani-Çavuşoğlu görüşmesinde gündeme geldi

Bu arada Kürt basınında yer alan haberlere göre, olay dün Ankara'da bulunan Barzani Yardım Vakfı’nın Başkanı Musa Ahmed Barzani ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki görüşmede gündeme geldi.

Musa Ahmed, Kürt basınına verdiği demeçte, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’nin Cenderes kasabasındaki Nevruz kutlamaları sırasında yaşanan olaydan duyduğu endişeyi Çavuşoğlu’na iletmesini istediğini belirterek, kendisinin de bunu Çavuşoğlu’na aktardığını kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG