Erişilebilirlik

İnternet Gerilimi TBMM'de Başladı


internet
internet

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa teklifindeki internette erişim sınırlamasıyla ilgili düzenlemelerden ilk madde dün gece kabul edildi

Türkiye'de internet kullanımına ve yayıncılığına sınırlamalar getireceği endişesi nedeniyle tartışma yaratan yasal düzenleme, Meclis'te görüşülmeye başlandı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, muhalefetteki tepkilere karşılık kesinlikle bir sansür olmadığını, aksine kişilerin hak ve özgürlüklerini koruma altına almak için çıkarılmasını zorunlu olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa teklifindeki internette erişim sınırlamasıyla ilgili düzenlemelerden ilk madde dün gece kabul edildi.

İnternet ile ilgili düzenlemeler ilk günden Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerginlik yarattı. CHP, MHP ve BDP milletvekilleri, düzenlemeyi “sansür” olarak değerlendirerek, soyut genel ve sınırları belirli olmayan ifadelerle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) sansür yetkisini verildiğini dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, yeni düzenleme ile devlet eliyle fişleme yapılacağını belirterek, “Kişinin bilgisayar üzerindeki gezintisi bile takip edilecek. Sonra iki yıl arşivlenecek. Devlet vatandaşını fişlemez ve takip etmez. Hem de vatandaşının mahremiyetini, bir başkası eliyle takip ettirmesi hiç doğru değil. Böyle şey olur mu? Şimdi devleti mi koruyacağız, kişileri mi? Zaten bir güven bunalımı var'' dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da, 17 Aralık'ın arkasından “manidar” bulduğunu belirterek, “Daha önce bazı kasetler çıktığında, Başbakan, ‘ne özeli ne özeli, genel genel' diye insafsızca vicdansızca miting meydanlarında konuşmuştu. Şimdi iş değişti. ‘Dün yediğiniz hurmalar gün gelir sizi tırmalar' bilinen bir atasözüdür. Aslında bu kanunla Başbakan kendini korumu altına almak istiyor. Bu kanunla internette ‘kutu' dedin mi yasak da geldi demek'' diye konuştu.

BDP Milletvekili Adil Zozani de, Suudi Arabistan, Çin ve İran'dan sonra URL yönetimiyle erişimin engellemesi yönetimini kullanan dünyada dördüncü ülkenin Türkiye olacağını söyledi. Zozani, ''Bu düzenleme ile internet haberciliği hatta gazetelere ait internet siteleri de sansürlenecek'' dedi.

Elvan: 'Sansür değil insan haklarını koruyoruz'

Eleştirilerin ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise, kesinlikle bir sansür olmadığını, aksine kişilerin hak ve özgürlüklerini koruma altına almak için çıkarılmasını zorunlu gördükleri bir düzenleme olduğunu anlattı. Elvan, düzenleme üzerinde hazırlıklara 17 Aralık'tan hatta Gezi olaylarından önce başlandığını savundu.

Bakan'ın konuşmasının ardından muhalefet vekilleri ayrıca torba teklifteki internet ile ilgili düzenlemelere yarın devam edilmesini de istedi. Ancak AKP'nin ısrarıyla internet düzenlemelerinden ilk madde üzerinde oylamaya geçilmesi komisyon salonundaki gerginliği tırmandırdı. CHP'li vekiller geceyarısı olduğunu belirterek ve sinirlenerek, salonu terk etmeye kalktı. Bu sırada oylama yapıldı ve internet ile ilgili düzenlemelerden ilk madde komisyondan AKP'nin her zamanki sayısal çoğunluğuyla geçti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG