Erişilebilirlik

Irak Ordusu Tikrit'i Geri Almaya Çalışıyor


Irak ordusu, Tikrit’i cihatçı militanlardan geri almak amacıyla operasyon başlattı. Askeri yetkililer, operasyonun bu sabah başladığını, ordunun üniversite kampüsünü Sünni militanların elinden almaya çalıştığını bildirdi.

Operasyona Irak’ın güneyinden getirilen helikopterler ve tanklar da destek veriyor. Çatışmalarda ölen ya da yaralananların sayısı hakkında bilgi alınamıyor.

Amerikan ordusu dün insansız hava araçlarını Irak hava sahasında devriye gezdirmeye başladı. İHA’ların Amerika’nın gönderdiği askeri danışmanları koruma amaçlı devriyeye çıkarıldığı bildiriliyor.

Başkan Barack Obama, Irak ve Şam İslam Devleti örgütünün ilerleyişine karşı Irak ordusuna destek olmak amacıyla 300 askeri uzman göndermeye karar vermişti.

İnsan Hakları İzleme örgütü, dün fotoğraf ve uydu fotoğrafı kayıtlarından elde edilen bilgilerin, IŞİD’in Tikrit’i ele geçirdikten sonra toplu katliamlar düzenlediği yönünde önemli işaret verdiğini açıkladı. Örgüt, IŞİD’in 11 ve 14 Haziran tarihleri arasında Tikrit’te 160 ila 190 erkek tutsağı öldürdüğünü tahmin ediyor.

Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak Ortadoğu başkentlerinde ziyaretlerde bulunan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, bölge liderlerini Suriye ve Irak’taki çatışmalarda güçlenen cihatçı militanların tehdidine karşı uyarmaya çalışıyor. Beyaz Saray da, hem Suriye’de Esat rejimi hem de IŞİD’e karşı mücadele eden isyancılara yarım milyar dolar yardımda bulunmak istediğini bildirdi.

IŞİD’e karşı Ortadoğu liderlerini birlikte mücadele etmeye çağıran Kerry, dün Paris’te Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG