Erişilebilirlik

Iraklı Yetkiliye Silahlı Saldırı


Iraklı Yetkiliye Silahlı Saldırı
Iraklı Yetkiliye Silahlı Saldırı

Irak’ta eski Baas Partisi üyelerini siyasetten temizlemekle görevli komisyonun başkanı, silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Ali el Lami, Bağdat’ın doğusunda sürdüğü aracının içinde iki silahlı saldırgan tarafından susturucu takılmış silahla vuruldu.

Amerika’nın 2003’te Irak’ı işgalinin ardından Saddam Hüseyin döneminde iktidarda olan Baas Partisi üyelerinin yeniden kilit devlet ve siyaset görevlerini ele geçirmesini önlemek için böyle bir komisyon kurulmuştu.

Şii Iraklı olan Lami, komisyon başkanıyken geçen yıl Mart ayında yapılan seçimlere eski Baasçıların katılmasını engellemiş, ancak karar Sünnnileri öfkelendirmişti. Lami 2008 yılında da İran’ın desteklediği Şii militanlarla bağlantısı olduğu ve 10 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırının planlayıcıları arasında bulunduğu iddiasıyla Amerikan ve Irak polisince tutuklanmıştı.

Öte yandan dün radikal Şii lider Muktada el Sadr’a bağlı binlerce gösterici, Bağdat’ta gösteri düzenledi. Göstericiler, Amerika’dan bu yılın sonunda Irak’tan tamamen çekileceği sözüne uymasını istedi.

XS
SM
MD
LG