Erişilebilirlik

Irak'ta Şiddet Olayları Durmuyor


Türkmenler'in yaşadığı Tuzhurmatu'da bombalı saldırısı sonrası olay yerinde toplanan kent halkı
Türkmenler'in yaşadığı Tuzhurmatu'da bombalı saldırısı sonrası olay yerinde toplanan kent halkı
Üç Irak kentinde meydana gelen yeni saldırılarda en az sekiz kişi ölürken çok sayıda kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Yetkililer Bağdat’ın kuzeyindeki Termiye kentinde bir bombalı intihar eyleminin ardından militanlarla Irak birlikleri arasında çıkan çatışmada üç askerin öldüğünü açıkladı.

Daha kuzeydeki Tuzhurmatu kentinde bomba yüklü iki aracın pataması sonucu üç kişi öldü, 38 kişi de yaralandı. Kerkük’te de bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda en az iki kişinin öldüğü bildiriliyor.

İki kent de Kürtler'in kendi özerk yönetimlerine katmak istedikleri bölgede bulunuyor. Irak merkezi hükümeti ise buna karşı çıkıyor.

Irak, Amerikan kuvvetlerinin Aralık 2011’de çekilmesinden beri en şiddetli mezhep çatışmalarını yaşıyor.

Bir gün önce Bağdat ve Basra’da Şii mahallelerine bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda en az 76 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Bağdat’ta pazar yerleri ve kalabalık otobüs duraklarında bomba yüklü en az dokuz aracın patlatıldığı bildiriliyor.

Irak’ta Sünniler ve Şiiler arasındaki gerginliğin arttığı ve şiddet eylemlerinin tırmanışa geçtiği gözleniyor. Ülkede geçtiğimiz hafta 200’den fazla kişi bombalı saldırılarda yaşamını yitirdi. Cuma günü Sünniler'i hedef alan saldırılarda 70 kişi ölmüştü.

Sünniler aylardır hükümetin ihtiyaçlarını gözardı ettiği gerekçesiyle Başbakan Nuri El Maliki’yi protesto ediyor.

Tırmanan şiddet olayları 2006 ve 2007’de binlerce kişinin ölümüne neden olan mezhep çatışmalarının yeniden alevlenebileceği kaygısı yarattı. Şiddet eylemleri o dönemden bu yana azalma gösterse de Birleşmiş Milletler, Nisan ayında Irak’ta 712 kişinin öldüğünü açıkladı. Nisan, 2008 yılından beri Irak’ta en kanlı ay oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG