Erişilebilirlik

İran: “ABD’ye Yapıcı Bir Yanıt Verdik”


İran Dışişleri Bakanlığı, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmayı hedefleyen müzakerelerde ABD’nin tekliflerine “yapıcı” bir yanıt gönderdiğini söylerken Washington’un daha az olumlu bir izlenim uyandırdığını belirtti.

İran Radyo Televizyon Kurumu’nun (IRIB) haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani bugün "İran tarafından gönderilen metin, müzakereleri sonuçlandırmak için yapıcı bir yaklaşıma sahip" dedi.

ABD ise Kanani’den farklı düşünüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, "İran'ın yanıtını AB aracılığıyla aldığımızı doğrulayabiliriz. Üzerinde çalışıyoruz ve AB aracılığıyla yanıt vereceğiz’’ dedi; ancak "Ne yazık ki yapıcı değil" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson da İran’la müzakereler için, "Son haftalarda bazı boşluklar kapandı, ancak diğerleri devam ediyor" dedi.

IRIB’in haberinde, İran'ın yanıtının müzakereleri koordine eden AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e gönderildiği belirtildi. Haberde daha fazla ayrıntı yer almadı.

Borrell, Tahran ve Washington arasında 16 ay süren dolaylı görüşmelerin ardından 8 Ağustos'ta, AB'nin anlaşmanın yeniden canlandırılması için taraflara nihai bir taslak metin sunduğunu söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Çarşamba günü, İran'ın 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması için Washington'dan daha güçlü garantilere ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Emir Abdullahiyan ayrıca, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Tahran'ın nükleer çalışmasına yönelik "siyasi güdümlü araştırmalarını" sonlandırması gerektiğini kaydetmişti.

İran 2015’teki nükleer anlaşması uyarınca ABD, AB ve BM yaptırımlarının hafifletilmesi karşılığında nükleer programını kısıtlamıştı.

Ancak eski Başkan Donald Trump, 2018'de İran’a karşı çok yumuşak olduğunu söyleyerek ABD’yi anlaşmadan tek taraflı çekmişti.

Trump yönetiminin İran’a sert yaptırımları yeniden uygulamaya sokması üzerine Tahran da bir yıl sonra anlaşmanın nükleer sınırlarını ihlal etmeye başladı.

Bu durum, ABD, Avrupa ve İsrail’in İran’ın atom bombası geliştirebileceğine dair kaygılarını canlandırdı. Ancak İran, böyle bir hedefi olduğu iddialarını reddediyor.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG