Erişilebilirlik

İran: ‘Amerikan Casus Uçağını Deşifre Ettik’


Tahran hükümeti, 2011’de ele geçirdiği insansız hava aracından elde ettiğini öne sürdüğü görüntüleri televizyonda yayınladı

İran, Amerika’ya ait olduğunu iddia ettiği insansız hava aracındaki (İHA) görüntüleri deşifre ettiğini açıkladı.

Tahran yönetimi, insansız hava aracını 2011 yılında Afganistan sınırından kendi hava sahasına girdikten sonra ele geçirdiğini açıklamıştı.

İran, insansız hava aracından elde ettiğini bildirdiği görüntüleri devlet televizyonunda yayınladı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Amir Ali Hacızade, televizyondan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada RQ-170 Sentinel modeli araçtan elde ettikleri verilerin deşifre edilmesi sonucu, bu aracın komşu ülkelere çok sayıda uçuş yaptığını belirlediklerini söyledi.

Hacızade, geçen yıl İran medyasında yer alan açıklamalarında, İHA’nın, Usame Bin Ladin’in öldürülmesinden kısa bir süre önce El Kaide’nin Pakistan’daki gizli karargahlarına uçuş yaptığını da söylemişti.

Amerikalı yetkililer, uçuşa gönderdikleri bir İHA’nın kaybolduğunu doğrulamış, ancak İran’ın bu araçtaki verileri deşifre etmesinin zor olacağını kaydetmişlerdi.

Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin bir casus uçağını İran hava sahasında kaybettiğini geçen yıl Washington Post gazetesi ortaya çıkarmıştı. Gazete, casus uçağın kaybolmadan önce İran’ın Kum kentindeki nükleer tesisinden görüntüler aldığını da yazmıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG