Erişilebilirlik

İran Cumhurbaşkanı Reisi Suriye'de


İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Bu, 2011 yılında Suriye’de iç çatışmaların başlamasından bu yana İran’dan Şam’a Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu.

Reisi’nin Suriye ziyaretinin, İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinin de yeniden tesis edilmeye başlandığı bir süreçte gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Arap ülkeleri son dönemde Suriye ile ilişkileri de normalleştirme yoluna gidiyor.

Suriye’de Esat rejimi, İran ve Rusya’nın kendisine verdiği güçlü destekle ayakta kalmayı başardı. Ancak Esat hiçbir zaman, İran’ın kendisine verdiği silahlı destek konusuna atıfta bulunmadı ve sadece İranlı askeri danışmanların Suriye’de bulunduklarını ifade etti.

İran yanlısı yayınlarıyla bilinen El Mayedin televizyonuna bir demeç veren İran Cumhurbaşkanı Reisi, ziyaretin aralarında Suriye’nin de bulunduğu bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi amacını taşıdığını söyledi. Reisi açıklamasında, Lübnan Hizbullah’ına da atıfta bulundu. Hizbullah, Suriye’de Esat’a verdiği silahlı destekle biliniyor.

Reisi’ye ziyaretinde İran’ın petrol, savunma ve dışişleri ve iletişim bakanları da eşlik etti. Reisi’nin geçeceği yolların İran ve Suriye bayraklarıyla donatıldığı görüldü.

Suriye devlet medyasında da İran Cumhurbaşkanı’nın ziyaretiyle ilgili yer alan haberde, iki günlük resmi temaslar çerçevesinde bir dizi anlaşma imzalanacağı belirtildi.

Tahran ve Şam arasında hali hazırda finans, telekom, maden ve çeşitli diğer dallarda işbirlikleri bulunuyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG