Erişilebilirlik

İran'dan Ukrayna'nın İHA Kararına Tepki


İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Tahran’ın Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) tedarik ettiğinin bildirilmesi üzerine Ukrayna'nın ilişkilerin seviyesini düşürme kararını esefle karşıladıklarını söyledi.

Sözcü Nasır Kenani bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın "iki ülke arasındaki ilişkileri bozmak isteyen üçüncü tarafların etkisinde kalmaktan kaçınması gerektiğini" söyledi.

Kenani, Ukrayna'nın kararının "teyit edilmemiş haberlere dayandığını ve yabancı taraflarca medyaya yansıtıldığını" söyledi.

Ukrayna'nın güneyindeki askeri yetkililer bugün yaptıkları açıklamada, dün Odesa ve Pivdenyi limanları yakınlarında deniz üzerinde altı adet İran yapımı Şahid-136 "kamikaze" aracı dahil en az yedi İran insansız hava aracını düşürdüklerini kaydetti.

Güney askeri komutanlığı bunların arasında, Ukrayna'da ilk kez tespit edilen İran'a ait daha büyük bir insansız hava aracı olan Muhacir-6'nın da bulunduğunu bildirdi.

Ukrayna dün, Tahran'ın Rus kuvvetlerine insansız hava araçları tedarik etme kararı üzerine İran'la diplomatik ilişkilerini azaltacağını açıklamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı daha önce, İHA tedarikinin ikili ilişkilere ciddi bir darbe vurduğunu kaydetmişti.

Bakanlığın internet sitesinde, "Bu tür dostane olmayan bir eyleme yanıt olarak, Ukrayna tarafı İran büyükelçisini akreditasyonundan yoksun bırakmaya ve ayrıca Kiev'deki İran Büyükelçiliği'nin diplomatik personelinin sayısını önemli ölçüde azaltmaya karar verdi" denildi.

Mesaj, Büyükelçi Manuçehr Muradi, şu anda Ukrayna'da olmadığı için Büyükelçi vekiline iletildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bu hamleyi, "şeytanla işbirliği" olarak nitelemişti.

Zelenski, çatışmalarda şimdiye kadar İran yapımı toplam sekiz insansız hava aracının vurulduğunu söylemişti.

Zelenski, dün gece yaptığı bir video konuşmasında, "Rus ordusu, saldırıları için İran drone'larını kullandı. Dünya, şeytanla işbirliğinin her örneğini öğrenecek ve bunun sonuçları olacaktır" demişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak da bugün İngilizce paylaştığı bir Twitter mesajında İran'ın "Ukraynalılar'ın öldürülmesi için geri kalmış bir ülkeye modern insansız hava araçları vererek" Rusya'yı desteklediğini söyledi.

Askeri uzmanlar, İHA'ların Rusya için hem keşif hem de uygun hedefleri bulmak ve onlara saldırmak için zamanlarını harcayabilecek gezici mühimmatlar olarak faydalı olacağını söylüyor.

Ağustos ayında, ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Tahran'dan satın alınan İran yapımı İHA'lar nedeniyle "sayısız başarısızlıkla" karşı karşıya olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG